Španija je doslej zagotavljala, da se bo njen proračunski primanjkljaj letos znižal na 4,4 odstotka BDP. Očitno pa bi bil ta cilj za državo, ki je na robu recesije, le težko dosegljiv. Lani naj bi Španija predvidoma ustvarila osemodstotni proračunski primanjkljaj, kar je precej nad ciljno vrednostjo šestih odstotkov BDP.

Odkar je decembra oblast prevzel Rajoy, je napovedal vrsto varčevalnih ukrepov, zvišanj davkov in ukrepov za izboljšanje plačevanja davkov. Vlada poudarja, da bodo ukrepi okrepili gospodarstvo, ki ga je zrušil pok nepremičninskega balona leta 2008. Španija beleži najvišjo stopnjo brezposelnosti med industrializiranimi državami, in sicer ta znaša skoraj 23 odstotkov.

El Pais, katerega pisanje povzema francoska tiskovna agencija AFP, piše, da bi za dosego cilja proračunskega primanjkljaja v višini 4,4 odstotka BDP Rajoy moral najti dodatnih 25 milijard evrov prihrankov, kar pa bo težko tudi zaradi groženj z novimi protesti in demonstracijami na ulicah španskih mest.

Če bi se Španija uspela dogovoriti za cilj proračunskega primanjkljaja okoli pet odstotkov, bi bili varčevalni rezi manj boleči in bi bili vredni "le" okoli 15 milijard evrov. V četrtek bo sicer Evropska komisija objavila nove napovedi glede letošnje gospodarske rasti za Španijo in druge države območja z evrom.