Razstava v Pergamonskem muzeju je prva večja postavitev, ki je v celoti posvečena antičnemu mestu Pergamon. Eksponate spremlja monumentalna panorama antičnega mesta. Njen avtor je v Berlinu delujoči umetnik Yadegar Asisi, ob njej pa obiskovalec dobi občutek, da stoji na griču natanko v središču antične metropole, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Antično mesto na zahodni obali Turčije, ki je slovelo po svoji arhitekturi, kiparskih delavnicah ter pomembni knjižnici in filozofski šoli, je bilo tudi pomemben center grške umetnosti v helenističnem obdobju.

Izkopavanja, ki so potekala pod vodstvom berlinskih muzejev, so bila ena najuspešnejših v zgodovini nemških arheoloških raziskav. Za zalo pomembno najdbo veljajo fragmenti Pergamonskega oltarja, njegova rekonstrukcija je danes razstavljena na berlinskem Muzejskem otoku in je ena njegovih največjih zanimivosti.

Od 30. septembra so v severnem krilu Pergamonskega muzeja na okrog 4000 kvadratnih metrih površine razstavljeni kipi, arhitekturni elementi, mozaiki, glasbeni instrumenti, votivne figurice in drugi predmeti, ki pričajo o umetnosti in kulturi v mestu.

Zgodovino arheoloških raziskav dokumentirajo številne risbe, slike, fotografije ter arhivski zapisi, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.