Nogometni klub Glasgow Rangers je od torka zvečer v prisilni poravnavi, po pravilih škotske lige pa to pomeni avtomatičen odvzem desetih točk. A kljub odvzemu ima še vedno devet točk naskoka pred tretjim Motherwellom. Navijače kluba pa so potolažili, da vsaj kratkoročno ne bodo čutili posledic, saj naj bi nova uprava zagotovila plače igralcem, tako da izvedba tekem ni ogrožena.

Rangers je med najbolj znanimi evropskimi klubi, ki so jih finančne težave pahnile v položaj, iz katerega skorajda ni izhoda. "Za nas je to črn dan. Prisilna poravnava ni idealna, a v teh okoliščinah morda vseeno še najboljša za klub," je dejal trener Ally McCoist. V prisilno poravnavo so klub prisilili dolgovi do davčne uprave v višini devet milijonov funtov, ki so nastali samo v zadnjih devetih mesecih, odkar je klub v lasti Craiga Whyta. Na sodišču pa potekajo še postopki za izterjavo starejših neplačanih davčnih obveznosti, skupno naj bi ti dolgovi kluba z Ibroxa znašali kar 75 milijonov funtov.

"To je žalostno poglavje našega nogometa. Ne smemo podcenjevati vpliva, ki ga imajo takšni dogodki na celotno podobo nogometa," je dejal direktor škotske nogometne zveze Stewart Regan.

Aktualni škotski prvaki so tako pravzaprav že prepustili naslov v tej sezoni večnim mestnim tekmecem Celticu; Rangers ima s 54 naslovi prvaka v lasti svetovni rekord po številu osvojenih državnih naslov. Poleg tega je v zbirki kluba, ustanovljenega že leta 1873, še 33 naslovov škotskega pokalnega zmagovalca in 27 škotskih ligaških pokalov, na evropski sceni pa so modri najbolj blesteli z zmago v pokalu pokalnih zmagovalcev leta 1972, leta 2008 pa so izgubili z Zenitom iz St. Peterburga v finalu pokala Uefa.