Kot je včeraj za Dnevnik potrdil stečajni upravitelj SCT Naložb Andrej Krašek, družba The E-Emporium, ki je na razpisu za prodajo SCT Stanovanjskega inženiringa ponudila najvišjo ceno (134.000 evrov), ni podpisala pogodbe o nakupu. "Očitno so ocenili, da je podjetje preveč zadolženo, zato so se umaknili," je dejal Krašek, ki bo zato sodišču predlagal ponovitev dražbe.

The E-Emporium sicer po verigi povezanih podjetij, ki se konča v Londonu, obvladuje britanski državljan Joseph Rain, lastnik modne agencije Bronz in družbe MD 3000, ki ima v lasti več nepremičnin na Obali. Raina se je v zadnjih letih omenjalo v povezavi z več nepremičninskimi in drugimi posli. Poleg tega, da se je leta 2009 s Sodom dogovarjal o reševanju Mure, naj bi bil po liechtensteinskem podjetju David Construction Company tudi eden od solastnikov družbe Mabra Inženiring. Ta je za gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Dunajski kristali ob severni ljubljanski obvoznici najela za skoraj 50 milijonov evrov posojil pri Novi kreditni banki Maribor (NKBM). Pred kratkim naj bi Rain dve stanovanji po nizki ceni odkupil tudi od lastnika Dela Revij Mateja Raščana, kar je sprožilo špekulacije, da jih je ta dal Rainu v varstvo le začasno.

Da je SCT Stanovanjski Inženiring ena od redkih hčerinskih družb propadlega SCT, v kateri je še za nekaj milijonov evrov premoženja, ki se ga očitno da dobro unovčiti, dokazuje podatek, da je zanj stečajni upravitelj SCT Naložb prejel šest ponudb. Čeprav družba upnikom, ki jim v "prisilki" obljublja 50-odstotno poplačilo v štirih letih, dolguje skoraj enajst milijonov evrov (največ 3,5 milijona evrov Abanki), se lahko SCT Stanovanjski inženiring vsaj na prvi pogled še izogne stečaju. Njegov največji navadni upnik je tako podjetje v stečaju, Konstrukcija VG z 1,95 milijona evrov. Med navadne terjatve pa so pripravljalci finančnega načrta SCT Stanovanjskega inženiringa uvrstili kar dve tretjini od dobrih 600.000 evrov terjatev, ki so jih prijavili zaposleni.

Prodaja SCT Stanovanjskega inženiringa, ki ga vodi Bojan Rajer, zadnji direktor Šrotove propadle družbe Center Naložbe, je sicer ključnega pomena za polnjenje že tako pičle stečajne mase SCT Naložb. V njej naj bi se po prodaji vseh delnic in naložb nateklo okrog milijon evrov. To je približno dvanajstina navadnih terjatev, ki sta jih v stečaju skupaj prijavili samo frankfurtska LHB (osem milijonov evrov) in NLB (3,9 milijona evrov). Ti zahtevata vračilo denarja, ki sta ga ob poroštvu SCT Naložb posodili SCT in nemški družbi ISC Handels (ta je kasneje prešla v last SCT Holdinga Ivana Zidarja).

primoz.cirman@dnevnik.si