Dolamič je osebno prijavil nekaj več kot 20.000 evrov terjatev, ki jih bo kot prednostne skoraj v celoti tudi dobil poplačane. Prek svetovalnega podjetja Arduus - na njegovem računu je končal del denarja, ki ga je NLB posodila GPG le tri mesece pred stečajem - pa je prijavil še za 400.000 evrov nezavarovanih terjatev. A jih je Melita Butara prerekala, saj GPG ni bil obveščen o odstopu terjatev (sicer prijateljskih podjetij) oziroma ni dokazil o plačilu.

Svoje terjatve so prijavila tudi nekatera druga podjetja, ki so (bila) povezana z GPG. Tako je "sestrski" GPG Kipkop, ki je prav tako v stečaju, prijavil za več kot 15 milijonov evrov navadnih (in pogojnih) terjatev. Podjetje Projekt Oltra, ki je bilo pred leti v lasti GPG, nato pa se je po kratki epizodi prek Cipra vrnilo v roke GPG, vendar po višji ceni, je prijavilo za 2,3 milijona evrov terjatev. Tudi podjetje Projekt Cesta dveh cesarjev, na katero je GPG pred leti prenašal zemljišča, ima za nekaj sto tisoč evrov priznanih terjatev.

Da je na sedež propadlega grosupeljskega gradbinca, ki je na svojem vrhuncu leta 2009 ustvaril dobrih 80 milijonov evrov prihodkov, prispelo toliko terjatev, le pol manj kot v primeru SCT, pa se lahko upraviteljica zahvali Karolini Potočar, ki je na lokalnih volitvah leta 2010 kandidirala za svetnico v Dolu pri Ljubljani, in sicer na listi SDS. V stečaju GPG je Potočarjeva prijavila za več kot 94 milijonov evrov, vendar jih je Butarova prerekala, saj na sodišču v zvezi s tem poteka pravdni postopek.

Tudi iz včeraj objavljenega seznama terjatev je razvidno, da bo največje izgube med bankami požrla prav NLB, ki je milijonske terjatve prijavljala tudi v pomembnejših hčerinskih družbah GPG. Šele daleč za njo, z "le" 6,26 milijona evrov priznanih terjatev, namreč najdemo banko Hypo, ki ima za nameček tudi za nekaj sto tisoč evrov ločitvenih pravic. Enako "srečo" ima tudi banka Volksbank, ki ima zavarovano četrtino terjatve v višini dveh milijonov evrov. GPG je ostal dolžan tudi SKB (4,27 milijona evrov), Factor banki (435.000 evrov) in Deželni banki Slovenije (264.000 evrov), medtem ko je Butarova terjatev Abanke Vipe v višini 5,35 milijona evrov prerekala, saj "dolžnik ni bil obveščen o odstopu terjatev". Zanimivo je, da na seznamu upnikov GPG ni bank, ki drugače redno prijavljajo svoje terjatve v stečajih velikih družb, na primer Nove KBM, Unicredita, Gorenjske banke, Banke Celje in tudi Probanke.

Da je v opustošenem GPG premalo premoženja, da bi v celoti poplačali upnike s prednostnimi (2,6 milijona evrov) in zavarovanimi terjatvami (5,5 milijona evrov) ter stroške postopka, ugotavlja tudi Melita Butara.

Terjatve oziroma izločitvene pravice so sicer prijavili tudi ministrstva in državni organi, skupaj 2,7 milijona evrov, a jih je Butarova velik del zaradi sodnih sporov prerekala. Pod vrh na seznamu upnikov so se vpisali še državni stanovanjski sklad (14,4 milijona evrov; prerekano), Univerza na Primorskem (1,8 milijona evrov; večji del prerekan) in Mestna občina Ljubljana (1,6 milijona evrov; prerekano).

Visoke zneske je GPG ostal dolžan tudi dobaviteljem in podizvajalcem. Med njimi so Salonit Anhovo, Varis, Almont, Marmor Hotavlje, Arming, Elcom...

tomaz.modic@dnevnik.si