Na sestanek je namreč sklicala vse člane nadzornega sveta druge največje državne banke z njegovim predsednikom Dušanom Jovanovičem na čelu. Kaj naj bi bila tema sestanka, iz uradnih virov ni mogoče izvedeti, zagotovo pa bo na njem govora tudi o izsledkih postopka nadzora, ki ga je Banka Slovenije v enem delu že opravila v NKBM in pri tem v povezavi s posli na Hrvaškem ugotovila več sumov kaznivih dejanj.

Nadzorni svet NKBM se sicer včeraj ni sestal na izredni seji, na kateri bi po prvotnih načrtih odločal o novem imenovanju Andreja Plosa za predsednika uprave. Štirje od osmih članov nadzornega sveta, ki nasprotujejo Plosovemu imenovanju pred razjasnitvijo spornih poslov banke, so namreč odpovedali udeležbo, zato je Jovanovič sejo zaradi nesklepčnosti odpovedal. Možnost bojkota seje smo sicer v Dnevniku napovedali že v torek. Po naših informacijah pa vabilo Banke Slovenije ni neposredno povezano z odpovedjo seje, saj je regulator sestanek z nadzorniki zahteval že v začetku tedna.

Jovanovič za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv, v izjavi za STA pa je zatrdil, da bi bil njegov odstop, ki ga zahteva polovica nadzornikov NKBM, "ta trenutek neresen, predvsem pa v ničemer ne bi pripomogel k stabilnosti banke". Čeprav naj bi Jovanovič do zdaj zavračal pobude posameznih nadzornikov, ki so želeli na sejah razpravljati tudi o spornih poslih na Hrvaškem, je prvi nadzornik NKBM včeraj zatrdil še, da "je sam vedno zainteresiran za razčiščevanje morebitnih spornih zadev".

Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi hrvaška družba KBM Projekt po visokih cenah odkupovala slamnata podjetja, ki so nekaj mesecev pred tem s posojili NKBM po nižji ceni kupovala zemljišča v Zagrebu, Dalmaciji in Slavoniji. Na ta način naj bi Skupina NKBM lastnikom teh podjetij, širši javnosti neznanim hrvaškim državljanom, omogočila za skoraj 30 milijonov evrov dobička.

Če smo pred dnevi poročali o Vlatki Matić, ki je v poslih s Skupino NKBM v nekaj mesecih ustvarila približno 12 milijonov evrov "plusa", je veliki met uspel tudi zagrebškemu nepremičninarju Zoranu Galiću. Ta je po naših podatkih marca 2007 ustanovil podjetje Kolbiko, to pa je kmalu zatem s posojilom NKBM za dobre tri milijone evrov kupilo zemljišče pri Slavonskem Brodu. Že decembra 2007 je Galić podjetje prodal KBM Projektu. Čeprav je imel Kolbiko v lasti le omenjeno zemljišče, je KBM Projektu le nekaj mesecev pred izbruhom svetovne finančne krize za podjetje plačal trikratno ceno, natančneje dobrih 10 milijonov evrov.

Po naših informacijah je omenjeni posel pod drobnogled vzela tudi Banka Slovenije, ki naj bi tudi ugotovila, da denarnemu toku z računov v lasti Zorana Galića in drugih hrvaških državljanov, od katerih je KBM Projekt odkupoval podjetja, ni mogoče slediti. Odgovor na vprašanje, ali je "odvečni" denar morda končal tudi pri katerem od odgovornih v Skupini NKBM, bo tako lahko dala le kriminalistična preiskava.

primoz.cirman@dnevnik.si