Slovesnost ob odprtju bo po besedah scenaristke in režiserke Duše Škof uokviril nastop Simboličnega orkestra, enega najzanimivejših sodobnih glasbenih fenomenov v slovenskem prostoru, ki izvaja evropsko glasbo brez zgodovinskih, geografskih in ideoloških predsodkov.

V njihovih skladbah se na izviren in duhovit način klasična glasba srečuje s tradicionalno, preteklost s sedanjostjo, jug s severom in vzhod z zahodom.

Slavnostna govornika ob odprtju bosta programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander in soboški župan Anton Štihec.

Program EPK v Murski Soboti je osredotočen na sodobno umetnost. Med vrhunci bosta festival sodobnega plesa Fronta, razstavni projekt Odkrito/Zakrito in Soboško poletje.

Občina je v letih 2011 in 2012 za lokalne programe EPK namenila 765.000 evrov, za mrežne projekte 94.000 evrov, 111.000 evrov pa bo njen prispevek za delovanje EPK.

Občinsko nagrado za vrhunske dosežke v kulturi bo prejel pisatelj Feri Lainšček, plaketo za pomembne dosežke v kulturi pevec Metod Žunec, priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa ljubiteljski slikar Ernest Bransberger in ljubitelj kulture Dušan Cigüt.