V Veliki Britaniji se je raziskave na področju moči in vpliva glasbe lotil gledališki producent David King. "Zanimalo me je, kakšno moč in vpliv ima glasba na nas. Ni me pretirano presenetilo, da se moški tako čustveno odzivajo na glasbo.“

Tudi moški spustijo kakšno solzo

Prišel je do podatkov, da se ob poslušanju žalostne glasbe oči orosijo kar 70 odstotkom moškim, medtem ko je še dvajset odstotkov žensk več priznalo, da so ob s čustvi nabiti pesmi zajokale. Bolj čustveni so fantje, stari med 18 in 24 let, saj so zajokali ali pa v očeh imeli solze v kar 84 odstotkih, medtem ko se je v starostni skupini nad 55 let odstotek znižal za deset.

Jočemo na porokah, a tudi za volanom

Večina sodelujočih v raziskavi je zajokala v zavetju doma, veliko čustvenega naboja pa se sprosti tudi na porokah (40 odstotkov žensk je priznalo, da ob izmenjavi zaobljub potoči solzo ali dve). Moški so v javnosti malo manj čustveni, na porokah jih zajoče le petina, medtem ko se ob poslušanju žalostne skladbe v avtu oko orosi skoraj petini (23 odstotkov). Za volanom ob poslušanju depresivne glasbe joče deset odstotkov več predstavnic nežnejšega spola.

Najbolj depresivni sta pesmi REM in Eltona Johna

Sicer pa so anketiranci izbrali še 20 najbolj depresivnih pesmi v zgodovini glasbe. Na prvo mesto so uvrstili "Everybody hurts" ameriških rokerjev REM, sledil pa jim je Elton John s "Candle in the Wind“. Lestvico vseh si lahko ogledate v spodnjem okvirju.