Gre za najbolj nestrpno pričakovano javno prodajo delnic, odkar se je avgusta 2004 začelo na borzi v New Yorku trgovati z delnicami internetne družbe Google, je poročala ameriška tiskovna agencija AP. Po pričakovanjih naj bi Facebookove delnice uvrstili na borzo aprila ali maja.

Facebook je po lastnih izračunih vreden 75 do 100 milijard dolarjev (57 do 76 milijard evrov). Najdražje podjetje, s katerega delnicami se trguje na borzi, je trenutno ameriški Apple. Njegova vrednost je ocenjena na dobrih 417 milijard dolarjev.

Običajno dobro obveščeni časnik je še poročal, da bo postopke v zvezi z uvrstitvijo Facebooka na borzo vodila ameriška investicijska banka Morgan Stanley. To bi bil zanjo izjemen dosežek, saj se od ene največjih kotacij na borzo vseh časov obetajo večmilijonske provizije. Pomembno vlogo pri teh postopkih naj bi imela tudi konkurenčna banka Goldman Sachs.

Da se bo pozno spomladi začelo trgovati s Facebookovimi delnicami, se je ugibalo že dlje časa. Ne dolgo nazaj so se za ta korak odločila internetna podjetja, kot so poslovno družabno omrežje Linkedin, ponudnik ugodnih nakupov Groupon in razvijalec iger Zynga.

Po prvih informacijah naj bi Facebook za potrebe uvrstitve na borzo najprej izdal za približno 10 milijard dolarjev delnic oz. približno eno desetino vseh. Preostale naj bi ostale v lasti zdajšnjih delničarjev, med njimi ustanovitelja in prvega moža družbe Marka Zuckerberga. Sam ima v lasti slabo tretjino Facebooka.

Zuckerberg se dolgo ni želel ločiti od svojega lastniškega deleža, kar naj bi bil tudi vzrok, da se je tako dolgo zavlačevalo z uvrstitvijo na borzo. S trenutno približno 800 milijoni uporabnikov je Facebook daleč največje družabno omrežje na svetu. Čeprav je deležen kritik zaradi ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov, pa še naprej hitro raste.