Voditeljica Nemčije je pred obiskom Davosa dvignila veliko prahu, saj je prvič javno pod vprašaj postavila sposobnost Evrope, da prepreči finančni zlom in bankrot Grčije. "Kljub vsem ukrepom in vloženemu trudu v reševanje Grčije tako Grki kot mednarodna skupnost nismo uspeli stabilizirati položaja," je dejala Merklova, ki je priznala, da so bile vse milijarde evrov in poostreni varčevalni ukrepi v danih razmerah premalo, saj so pripeljali skupno valuto na rob obstoja.

Ton Merklove je bil v nagovoru svetovne elite precej bolj zadržan, vse zbrane je pozvala k vnovičnemu razmisleku, katerega temelj morajo biti lekcije, naučene med svetovno krizo. "Menim, da se imamo še veliko za naučiti," je dejala Merklova in vnovič pozvala k varčnosti, uravnoteženi s strukturnimi reformami, usmerjenimi k večanju zaposlenosti in konkurenčnosti. Z zadnjo izjavo se je strinjal tudi priznani ekonomist Nouriel Roubini, ki pa je opozoril, da "Evropa potrebuje predvsem manj varčevalnih ukrepov in več gospodarske rasti". Kot problem ob tem je Roubini izpostavil tudi neusklajeno delovanje dveh velesil: "Evropa pravi varčevanje, ZDA pa spodbujanje gospodarstva."

Okoli 2500 svetovnih veljakov, med katerimi najbolj bode v oči odsotnost visokih predstavnikov Kitajske, bo že danes nadaljevalo razprave o svetovnih problemih. Čeprav mnoge zunanje spremljevalce foruma prežema občutek, da bo iz Davosa prišlo malo konkretnih rešitev in odgovorov, pa veseli dejstvo, da se vsaj odpirajo prava vprašanja.

jan.bratanic@dnevnik.si