Rushdie se je sprva nameraval osebno udeležiti festivala, a se je v petek tej možnosti odpovedal, potem ko so ga predstavniki indijske obveščevalne službe opozorili na možnost prihoda atentatorjev iz njegovega rodnega Mumbaija v Jaipur. Avtor je kasneje izjavil, da je šlo po njegovem mnenju za lažno zaroto.

Pisatelj se je nato odločil, da bo na festivalu sodeloval preko video nagovora, a so danes zaradi groženj islamskih skrajnežev z izgredi na dogodku tudi to možnost odpovedali. Na možnost izgredov je organizatorje opozorila tudi policija, je povedal producent festivala Sanjoy Roy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priljubljeni petdnevni festival vsako leto pritegne množico ljubiteljev knjig ne le iz Indije ampak tudi iz tujine. Veliko jih je letos želelo prisluhniti prav Rushdiju.

Organizatorji so zato izrazili veliko razočaranje zaradi negativne kampanje zoper britanskega avtorja, ki je brez incidentov leta 2007 že sodeloval na festivalu.

Festival se je danes končal, v minulih petih dneh pa je na njem sodelovalo več kot 250 govorcev, med njimi vrsta znanih imen, kot sta ameriška televizijska voditeljica in avtorica Oprah Winfrey in uspešen indijski pisatelj Chetan Bhagat.

Rushide je sicer v preteklosti že večkrat doživel grožnje s smrtjo. Nekdanji verski voditelj Irana, ajatola Homeini, je leta 1989 zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo zaradi romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam.