Etta James, ki je bila znana po svojem močnem, raskavem glasu, je prepevala vse od jazza, soula, rhythm'n'bluesa do ljubezenskih balad in si je v svoji karieri prislužila šest grammyjev. V glasbeno zgodovino se je vpisala z uspešnicami At Last, I'd Rather Go Blind, Trust in Me, Something's Got a Hold on Me in All I Could Do Was Cry.

Uspešnica At Last iz leta 1961 je pravzaprav predelava pesmi iz leta 1941, ki jo je Etta na svoj način predelala in ji podelila svoj pečat. Na pesem sta ob slovesni inavguraciji leta 2009 zaplesala tudi ameriški predsednik Barack Obama in prva dama Michelle.

Etta je prepevala o ljubezni, poželenju, izgubi in odrešitvi, vse to pa je zaznamovalo tudi njeno zasebno življenje, ki je bilo vse prej kot mirno. Zaznamovali so ga težavni odnos z materjo, medtem ko očeta pevka sploh ni poznala. Največja težava pa je bila njena odvisnost od drog, s katero se je bojevala vrsto let.

Na glasbeno pot je stopila že v mladosti, zanjo pa je bilo usodno srečanje s pred dnevi preminulim glasbenikom Johnnyjem Otisom, ki jo je vzel na turnejo s svojo skupino The Peaches on the Road. Nase je opozorila s pesmijo s pomenljivim naslovom Roll With Me, Henry, katere naslov je morala spremeniti v The Wallflower, preden so dovolili njeno predvajanje na radiu. V svoji skoraj 60-letni karieri je izdala več deset albumov, zadnjega novembra lani.

Leta 1974 z Mohammedom Alijem. (Foto: AP)

Kot Jamesetta Hawkins se je rodila 25. januarja 1938 v Los Angelesu. Njena mati, ki naj bi bila tudi sama zasvojena in psihično zelo šibka oseba, je zanosila, ko je bila stara vsega 14 let.

Etta James velja za eno najvplivnejših ameriških pevk, ki je navdihnila številne glasbene zvezde, kot so Diana Ross, Beyonce, Amy Winehouse in Adele.