Nekdanji guverner Banke Slovenije v obdobju med aprilom 2001 in marcem 2007, ki trenutno poleg nalog ministra za razvoj in evropske zadeve opravlja še naloge ministrstva za gospodarstvo, se bo tako po poročanju tujih tiskovnih agencij potegoval za izpraznjeno špansko mesto v izvršilnem odboru osrednje denarne ustanove območja evra.

Gaspari naj bi bil tako protikandidat Španca Antonia Sainza de Vicune. Pri tem je treba reči, da je po ustaljeni praksi štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v operativnem organu banke.

Rok za vložitev kandidatur za novega člana izvršilnega odbora ECB poteče danes, prva tipanja o podpori kandidatov pa bi se lahko zgodila že na zasedanju finančnih ministrov evroskupine prihodnji ponedeljek v Bruslju. Ostalim trenutnim članom izvršilnega odbora ECB mandat poteče šele proti koncu desetletja.

V izvršilnem odboru ECB trenutno poleg Gonzalez-Parama sedijo še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik, Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.