Razvite države naj bi letos beležile 1,4-odstotno gospodarsko rast. Obseg bruto domačega proizvoda v 17 državah območja evra pa naj bi se letos skrčil za 0,3 odstotka, medtem ko je Svetovna banka v lanski napovedi za to območje napovedovala 1,8-odstotno rast.

ZDA naj bi letos zabeležile 2,2 odstotno rast in se počasi pobrale iz velike recesije. Japonski bruto domači proizvod naj bi letos zabeležil 1,9-odstotno rast. Kitajska pa naj bi rasla po 8,4-odstotni stopnji, medtem ko je lani zabeležila 9,2-odstotno rast.

Obseg svetovne trgovine naj bi se letos povečal le za 4,7 odstotka, medtem ko naj bi po prejšnjih ocenah narasel za 6,6 odstotka. V Svetovni banki opozarjajo, da je doseganje tudi teh, navzdol popravljenih ocen "zelo negotovo".

V svetu se razmere zaostrujejo zaradi paraliziranih kapitalskih trgov, padcu gospodarske rasti pa se bodo morali zoperstaviti tako v razvitih kot v razvijajočih se državah. Negotovosti na finančnih trgih vplivajo na rast, kljub temu da je v ZDA in na Japonskem zaznati sorazmerno dobro gospodarsko aktivnost.

"Svet lahko zapade v takšno ali še večjo recesijo, kakršni smo bili priča v letih 2008 in 2009," ocenjujejo v Svetovni banki. Če bodo razmere povzročile splošno krizo, bodo morale vse države oklestiti izdatke, kar bo še poglobilo negativen cikel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Svetovno gospodarstvo je letos zabeležilo 2,7-odstotno rast. Rast se je upočasnila tudi v mnogih sicer hitro razvijajočih se državah, kot sta Brazilija in Indija. Te države naj bi letos zabeležile 5,4-odstotno rast, medtem ko jim je Svetovna banka sredi lanskega leta za letos napovedovala 6,2-odstotno rast.

Negotovosti v svetu bi namreč lahko v teh državah zmanjšale povpraševanje po investicijah. "Zato smo zaskrbljeni," poudarjajo v Svetovni banki, saj, kot pojasnjujejo, investicije v razvijajočih se državah poganjajo svetovno rast.