Prenova galerijskih prostorov, namenjenih ameriški umetnosti iz obdobja od 18. do začetka 20. stoletja, se je začela, ko je sedanji vodja ameriškega krila Morrison Heckscher s svojo ekipo ugotovil, da "so prejšnji prostori delali krivico tej zbirki".

Prenovljeni prostori obsegajo 26 klasično urejenih sob, ki pokrivajo 2800 kvadratnih metrov površine. Pri prenovi so z rekonfiguracijo prostora vzpostavili moderno galerijo s pridihom historičnega, je dejal Heckscher.

V "ameriškem krilu" so dela razstavljena kronološko, od portretov iz kolonialnega obdobja (1730-1776), ki so jih ustvarili umetniki, kot je denimo John Singleton Copley, do ameriškega impresionizma (1880-1920), piše francoska tiskovna agencija AFP.

Osrednje delo, ki krasi prenovljene prostore, je veliko olje na platnu Emanuela Leutzea z naslovom Washington prečka reko Delaware (Washigton Crossing the Delaware), ki prikazuje vrhunec ameriške vojne za neodvisnost. Ameriški umetnik z nemškimi koreninami Leutze (1816-1868) je delo naslikal leta 1851. Na sliki je upodobil prvega predsednika Georgea Washingtona, ki za božič leta 1776 s svojimi ljudmi v čolnu prečka ledeno mrzlo reko, ki loči Pensilvanijo od New Jerseya.

Med prevladujočimi motivi ameriške umetnosti je krajina novega sveta, kot so jo slikali pripadniki umetniškega gibanja "Hudson River School". Glavni predstavnik tega umetniškega gibanja 19. stoletja je bil Thomas Cole. Njihova umetnost je odsevala romanticizem, še posebej viden v upodobitvah doline reke Hudson.