Carbon naj bi v prostorih tehnološkega parka razvijal tehnologijo za proizvodnjo fulerena in ga tudi izdeloval. Za to je med drugim leta 2010 od Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije dobil skoraj 1,1 milijona evrov nepovratnih sredstev. Njegova zgodba o neplačevanju najemnin se je začela že v začetku leta 2010. Družba vse od tedaj za kar tretjino prostorov tehnološkega parka ni plačevala najemnine, prav tako še do danes v prostorih parka njihova dejavnost ni zaživela. Naj bi pa v tem času skupaj s partnerji v Rusiji razvijali tehnologijo za proizvodnjo fulerena in material tudi že testno izdelovali.

Zaradi neplačane najemnine v finančnih škripcih

Primorski tehnološki park se je medtem znašel v finančnih škripcih in dolg do Banke Koper je rastel. "Zaradi slabega finančnega položaja so trpele tudi aktivnosti, ki sodijo v naše redno delo. K sreči sta k sanaciji pristopili naši lastnici občini in z zamenjavo stvarnega vložka za finančnega rešili našo likvidnost. Tako smo leto sklenili pozitivno z dobrimi obeti za prihodnost," zatrjuje Ščuka.

Mestna občina Nova Gorica in občina Šempeter-Vrtojba sta z odkupom zemljišča tehnološkemu parku pomagali z 236.000 evri, s katerimi lahko tehnološki park še do sredine letošnjega leta nemoteno odplačuje dolg do Banke Koper. Poleg pomoči pa občini od direktorja pričakujeta tudi trajnejšo rešitev finančnih težav in zmanjšanje stroškov poslovanja, a Ščuka pravi, da manevrskega prostora ni več veliko. "Stroške poslovanja smo že v minulih dveh letih zmanjšali na minimum in tu ni več rezerve. Še ta mesec bomo na skupščini sprejeli dvoletni poslovni načrt, iz katerega bo razvidna trajnejša rešitev. Sicer tudi tu ne bo čarobne paličice, ki bi zagotavljala stalno dobro poslovanje, bo pa razvidno, kako lahko ob normalnem poslovanju zelo dobro delujemo," pravi Ščuka in poudarja, da je poslovni načrt razvojno naravnan, svoje delovanje pa želijo razširiti tudi na druge občine v regiji.

Ščuka: Obstoj PTP ni ogrožen

Kako se bo nadaljevala zgodba s Carbonom, bo odvisno od preživetja omenjene družbe. Ščuka trdi, da obstoj PTP ni ogrožen niti, če podjetje ne bi poravnalo svojih terjatev: "Za nas je rešitev že to, da Carbon prostore sprosti in jih lahko oddamo novim najemnikom. Zanje imamo že zdaj kar nekaj kandidatov." Prav tako zagotavlja, da jim evropskih sredstev, ki so jih dobili za obnovo poslovne stavbe, ne bo treba vračati, še več, konec prejšnjega leta so dobili nova sredstva za evropski projekt iz programa čezmejnega sodelovanja.

natasa.ozebek@dnevnik.si