OAP je kratica za "old age pensioners". To so "starostni upokojenci", ki morajo izpolniti samo en pogoj, da so upravičeni do starostne pokojnine: dočakati 65. rojstni dan. V letu 2012 ga bo dočakalo rekordno število legendarnih britanskih rokerjev.

Bowie: Nočeš ostati živ, ko jih imaš 25

David Bowie bo prvi: 65. rojstni dan praznuje 8. januarja. Bowie še vedno nastopa in snema, čeprav je svojo rokersko upokojitev napovedal že leta 1965. "Odrokal sem svoj rol. Ne bom več nastopal. Zadnje, kar si želim, je biti nekoristen rokenrol pevec," je takrat izjavil "že" 28 let star Bowie, ki je za tri leta preživel svoje verze "Don't want to stay alive when you're 25 (Nočeš ostati živ, ko jih imaš 25)".

Od leta 2004, ko je moral sredi turneje v Nemčiji na operacijo srca (zaradi blokirane arterije), zadnja leta živi bolj zdravo in mirno življenje z devet let mlajšo drugo ženo, somalsko manekenko Iman, in enajstletno hčerko Alexandrio. In že od leta 2003, po albumu Reality, ni ponudil nič novega.

Bowie, ki je vso kariero eksperimentiral z glasbenimi stili, je prvič opozoril nase pred več kot štirimi desetletji, julija 1969, ko je s pesmijo Space Oddity osvojil peto mesto na lestvici britanskih singlov. Prodal je več kot 140 milijonov albumov, med katerimi so bili najuspešnejši Young Americans, Low in albumska trilogija Berlin Trilogy. Med njegovimi večnimi, med seboj zelo različnimi hiti so Starman, Fame, Ashes to Ashes, Under Pressure in Let’s Dance.

Dave, Elton, Ronnie…

Do britanske starostne pokojnine se bo po Davidu letos kljub nekdanjemu priseganju na rokenrolski imperativ "živi hitro, umri mlad", hedonizmu in nekoč samouničevalnemu življenju z mamili in alkoholom, dokopala vrsta drugih britanskih starih rokerjev.

Tretjega februarja bo 65. rojstni dan praznoval član Kinksov Dave Davies, eden prvih rokerjev, ki so se poigravali z zvokom (značilen primer je pesem "You Really Got Me"). Davies je preživel možgansko kap, vendar se je pozdravil in od takrat živi mirno podeželsko življenje v slikovitem Devonu v Angliji.

Petindvajsetega marca bo 65 let dočakal Elton John, vodilna primadona med pop zvezdniki, ki je preživel alkoholizem, kokainsko odvisnost in hedonistično gejevsko življenje. Zdaj je že več let srečno drugič poročen z moškim (prvič je bil z žensko), s katerim imata tudi otroka (rodila jima ga je nadomestna mati), še vedno veliko nastopa in je eden izmed desetih najbogatejših ljudi v britanski glasbeni industriji.

Prvega junija jih bo 65 let dopolnil najmlajši član Rolling Stonesov Roonie Wood, ki je bil zadnjih nekaj let v središču pozornosti zaradi nanizanke mladih žensk, ki so mu delale družbo po ločitvi. Wood se ne more načuditi temu, da je še živ: "Po vsem, kar sem pogoltnil in naredil skozi leta, je povsem neverjetno, da sem še živ," pravi kitarist in izvrsten slikar, ki je bil eden največjih pivcev in narkomanov med rokerji.

Štiriindvajsetega junija bo štel 65 let bobnar in ustanovitelj skupine Fleetwood Mac Mick Fleetwood, ki je živel "klasično" rokersko življenje. Pečat so mu dali kokain, seks in zapravljeni milijoni. Zdaj živi mirno življenje v Los Angelesu.

Do britanske starostne pokojnine se bo letos kljub mnogoletni heroinski in alkoholni odvisnosti prebil tudi Wilko Johnson (12. julija), član skupine Dr Feelgood in izjemen blues kitarist, ki še vedno nastopa. Tudi on se je že pred leti "umiril".

Letos čaka veliki rojstni tudi mladoporočenca iz leta 2011 Paula McCartneya: 18. junija jih bo imel sedemdeset.