O tem, da je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn belgijskim oblastem poslal pismo, v katerem jih je opozoril, da je nezadovoljen s projekcijami glede primanjkljaja za letos, je prvi poročal flamski časnik De Tijd. Komisija ocenjuje, da bo belgijski primanjkljaj letos znašal 3,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko belgijske oblasti napovedujejo 2,8-odstotni primanjkljaj. Po pravilih primanjkljaj ne bi smel preseči treh odstotkov BDP.

Rehn je belgijske oblasti pozval, naj sprejmejo dodatne varčevalne ukrepe v vrednosti od 1,2 milijarde do dveh milijard oziroma zamrznejo izdatke za letos in s tem ustvarijo proračunsko rezervo. Informacije o ukrepanju želi komisar do konca tega tedna ali najpozneje v ponedeljek. Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, ki kot zgornjo mejo primanjkljaja določajo tri odstotke BDP, krši večina članic unije. A Belgija in še štiri države - Ciper, Poljska, Madžarska in Malta - morajo presežni primanjkljaj odpraviti letos.

V skladu z strožjim redom, ki ga prinaša sredi decembra uveljavljeni sveženj šestih zakonodajnih predlogov za zaostritev proračunske discipline in krepitev nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, lahko komisija proti kršiteljem ukrepa prej in ostreje. Komisija bo v sredo predvidoma sprejela odločitve o omenjeni peterici, ki so v postopku zaradi presežnega primanjkljaja in se jim rok za njegovo odpravo izteče letos. V tem postopku je sicer večina članic unije, tudi Slovenija, a se jim rok izteče pozneje - Sloveniji leta 2013.

Portugalski premier ne pristaja na blažje varčevalne ukrepe

Portugalski premier Pedro Passos Coelho ne pristaja na spreminjanje varčevalnih ukrepov, namenjenih znižanju javnofinančnega primanjkljaja. V parlamentu je danes poudaril, da mora Portugalska izpolniti zastavljene varčevalne ukrepe, ki so bili pogoj za pridobitev 78 milijard evrov finančne pomoči, in tako ohraniti svojo kredibilnost.

Močno zadolžena Portugalska bo letos najbrž zabeležila že drugo zaporedno leto recesije, medtem ko je stopnja brezposelnosti v državi 13,2-odstotna, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Kljub temu pa opozicija na Portugalskem opozarja, da lani sprejeti varčevalni ukrepi ogrožajo gospodarsko rast, zato bi jih morali nekoliko sprostiti. Coelho pa je v parlamentu danes opozoril, da bi vsaka namera za izogibanje varčevalnim ukrepom močno prizadela verodostojnost Portugalske.

Portugalska je po Grčiji in Irski postala tretja članica območja z evrom, ki je potrebovala rešilno pomoč držav s skupno evropsko valuto in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Na finančnih trgih se namreč ni več mogla zadolževati po vzdržnih obrestnih merah. Za 78 milijard dolarjev vreden rešilni paket je morala Portugalska obljubiti stroge varčevalne ukrepe.

Portugalski parlament je konec novembra nato potrdil predlog proračuna s paketom dodatnih varčevalnih ukrepov za leto 2012. Med drugim bo država zvišala davke ter znižala plače in socialne prejemke. Odobreni proračun predvideva ukinitev 13. in 14. plače za javne uslužbence. Višji bodo dohodnina ter davka na dobičke podjetij in na nepremičnine.