Senegalec, ki se je rodil v Franciji, je do mesta prvega napadalca Newcastla prehodil trnovo pot. Potem ko mu je zaradi slabih zdravniških izvidov v vodo padel prestop v Stoke, je Ba okrepil West Ham. Z njim je sicer izpadel v drugo angleško ligo, a kljub temu prikazal nekaj odličnih predstav.

Zaradi klavzule v pogodbi, ki mu je v primeru izpada v nižji rang tekmovanj omogočila odhod iz kluba, je naposled pristal v Newcastlu, kjer letos igra izjemno. Z zadetkom se je tako izkazal tudi sinoči, ko je s svojimi soigralci Manchester United premagal s kar 3:0.

Njegove predstave niso ostale neopažene niti zvedavim angleškim novinarjem, ki jih je zanimala skrivnost njegove izjemne forme v letošnji sezoni. "Obožujem jagodni sirup. Zaužijem ga vsak dan. Ko pijem vodo, dam vanjo sirup. Jem ga že deset let in očitno mi pomaga. Je nekaj brez česar ne morem živeti, je kot odvisnost. Vsakič, ko me obišče družina, jim naročim, naj mi prinesejo sirup. To je moja skrivnost,“ je sedmi sili razloge za uspeh izdal 26-letni Ba.