Raziskava v kateri so se znanstveniki osredotočili na delovanje možganov ugotavlja, da se možgani starejših ljudi, ki imajo v krvi veliko vitaminov in omega 3 maščobnih kislin, počasneje krčijo in delujejo bolje, poroča BBC. Pri ljudeh, ki uživajo več hrane iz restavracij s hitro prehrano pa so opazili hitrejše znake staranja in krčenja možganov, ki je značilno za Alzheimerjevo.

Zdravstvene organizacije v Veliki Britaniji so že pozvale k boljšemu proučevanju različnih. Trenutno najboljši nasvet, ki se tiče prehrane in naj bi omilil ter upočasnil posledice Alzheimerjeve je: "Uravnotežena dieta bogata s sadjem in zelenjavo, nič kajenja, redna telesna dejavnost in redno preverjanje krvnega pritiska ter holesterola.“

Do te ugotovitve so znanstveniki prišli s pomočjo preučevanja količine hranilnih snovi v krvi bolnikov. Gre za eno prvih raziskav na področju preučevanja Alzheimerjeve bolezni, ki se ne zanaša na anketne vprašalnike o prehranjevalnih navadah bolnikov, poroča BBC.

Vitamini ter omega 3 maščobne kisline ohranjajo naše možgane mlade

Ameriški strokovnjaki so analizirali vzorce krvi 104 zdravih ljudi, ki so bili v povprečju stari 87 let. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki imajo v krvi več vitaminov B, C, D in E boljše sposobnosti pomnjenja in razmišljanja. Tudi za tiste ljudi, ki so imeli višjo stopnjo omega 3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v ribah, so ugotovili, da si bolj hitro zapomnijo stvari in predvsem, da si jih zapomnijo več. Najslabše rezultate so dosegli ljudje, ki so imeli v krvi več trans maščob – vir teh naj bi bila predvsem hrana iz restavracij s hitro prehrano.

Znanstveniki so se nato lotili še proučevanja možganov 42 oseb. Ljudje, ki so imeli v krvi več vitaminov B, C, D in E ter več omega 3 maščobnih kislin so imeli v povprečju večjo prostornino možganov. Tisti z večjo vsebnostjo trans maščobnih kislin v krvi pa manjšo.

BBC navaja, da je potrebno rezultate še dodatno preveriti, a da so obeti vsekakor dobri. Očitno je, da lahko z dieto in uravnoteženo prehrano vplivamo na delovanje možganov in na sposobnost pomnjenja. Številni znanstveniki opozarjajo, da je potrebno upoštevati, da so ameriški znanstveniki proučevali majhno skupino ljudi, ki ni kazala znakov in tveganj za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Prav tako pa znanstveniki kasneje niso preverili, če se je pri katerem izmed njih kasneje bolezen tudi razvila.