Namestnik direktorja zakladništva v SID banki, Matjaž Stritih, ocenjuje, da nižja bonitetna ocena na kratki rok ne prinaša sprememb. "Pričakovati pa je znižanje obsega kreditiranja podjetij, zlasti na področju dolgoročnih posojil (nadaljevanje trenda iz leta 2011)," je opozoril Stritih, ki pripisuje večjo težo znižanju bonitetne ocene poslovnih bank. Primož Cencelj iz KD Group meni, da je bilo znižanje bonitetne ocene pričakovano, čeprav morda nekoliko preuranjeno, in kot tako ne pomeni odmevnega dogodka. "Pribitke so namreč trgi že vračunali, resno opozorilo je zato pomenil predvsem november, ko so zahtevani donosi na slovenske desetletne obveznice poleteli na 7,77 odstotka," je pojasnil Cencelj in dodal, da bo morala prihodnja vlada zavihati rokave, pri čemer bi bil uspeh in pomemben signal trgom že, če uspe prepričati bonitetno agencijo, da spremeni obete v stabilne. "Protiudarec znižanju bonitetne ocene je dogovor o interventnem zakonu," je menil favorit za mandatarja Zoran Janković, ki je prepričan, da bi nadaljevanje v takem tempu in s strokovno vlado pomenilo prvi korak za dvig bonitete in prvi korak za urejanje odnosov pri nas.

Moody's med razlogi za znižanje bonitetne ocene omenja predvsem vse slabše obete za gospodarsko rast, ki so posledica dolžniške krize in težav finančnega sektorja. Od tod izvirajo tudi tveganja za povečanje proračunskega primanjkljaja in s tem javnega dolga. Dodatne skrbi predstavlja delež slabih kreditov v naših največjih bankah, ki naj bi se do konca leta 2012 povečal na petino, država pa bi tako v prihodnjih letih morala bančni sektor podpreti z med dvema in osmimi odstotki BDP. Pri Moody's ob tem vidijo tveganje v dejstvu, da skupna sredstva slovenskih bank predstavljajo približno 136 odstotkov BDP, kar naj bi bilo relativno veliko glede na druge sisteme v vzhodni Evropi. Na ministrstvu za finance pa tako razlago zavračajo: "Povprečni delež bilančne vsote bank v BDP evrskega območja je leta 2009 znašal 333 odstotkov, v območju EU pa 357 odstotkov, kar je občutno nad slovenskimi 136 odstotki."

Ne glede na potezo Moody's Cencelj meni, da so tisti, ki nam trenutno zaupajo manj kot bonitetne hiše, finančni trgi. "Ti trenutno ocenjujejo naše dolžniške papirje bližje junku kot pa oceni A," je opozoril Cencelj.

jan.bratanic@dnevnik.si