Kot je danes dejal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, je oko bonitetne agencije Moody's sicer zelo strogo: "Včasih se sprašujem, ali se agencija, ko znižuje boniteto vsem državam v Evropi, zaveda, da s tem prispeva še k večjemu neravnovesju".

Toda Janković nad znižanjem bonitetne ocene Slovenije ni presenečen, saj ta odraža trenutno politično nestabilnost; bonitetne agencije namreč pričakujejo neko neravnotežje. A protiudarec znižanju bonitete je po Jankovićevih besedah četrtkov dogovor s sindikati glede interventnega zakona in današnja soglasna odločitev državnega zbora o sprejemu zakona.

"Če bomo tako nadaljevali in imeli strokovno vlado, bo to prvi korak za dvig bonitete in prvi korak za urejanje odnosov pri nas," je zatrdil Janković, ki meni, da je sprejem interventnega zakona dober signal za vse.

Moody's je znižal še bonitetno oceno NLB, NKBM, Abanki in SID banki

Janković sicer ne ve, kaj bi se pri konstituiranju vlade lahko še zakompliciralo. "Smo pred zaključkom, takšnim ali drugačnim," je dejal in ocenil, da lahko vodi vlado, ki je učinkovita in jo sestavljajo strokovni ljudje. "Glede na predloge, ki sem jih dobil v pogovoru s posameznimi strankami, mislim, da bi to lahko bil strokoven tim, s katerim si želim delati in ki bi lahko z mano tudi delal," je povedal.

Prevzemna namera Mercatorja za Pivovarno Laško je Jankovića presenetila, saj o tem, kot pravi, ni vedel ničesar. Potezo največjega slovenskega trgovca, ki ga je sam vodil kar nekaj let, težko komentira in si tudi ne želi komentirati. Toda predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak je situacijo verjetno dobro ocenil.

"Ne bi rad špekuliral, ali se želi Mercator širiti na področje pijač, kar bi lahko bila ena zgodba, ali pa gre samo za obrambo pri morebitni prodaji delnic Mercatorja s strani Laškega," je dejal Janković, ki pravi, da je morebitna širitev na področje pijač velika sprememba v filozofiji, saj bi sredstva, ki bi jih trgovec namenil za nakup, sicer šla v širitev trgovske mreže.

Moody's znižal boniteto Slovenije za eno stopnjo

Janković osebno Mercatorja ne bi prodal Agrokorju, bo pa delničarjem težko pojasniti, kaj se dogaja, saj je delnica Mercatorja v zadnjih treh dneh ogromno izgubila (danes se je zaključni tečaj oblikoval pri vrednosti 136 evrov). Vprašanje sicer je, tako Janković, ali je bila Agrokorjeva ponudba po ceni 221 evrov resna, neznanka pa je tudi ravnanje delničarjev Mercatorja ob morebitni javni ponudbi Agrokorja.

Je pa povezava med Mercatorjem in Konzumom (trgovskim delom Agrokorja), po Jankovićevem mnenju vsekakor smiselna. "Edino, kar omogoča premijo prevzemu, je regijski trgovec," je poudaril.