V Ljubljani so se praznične prireditve začele s prižigom lučk 3. decembra. Med njimi je praznični sejem, ki bo do 2. januarja na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Prešernovem trgu in Kongresnem trgu. Do 30. decembra bosta na ogled tudi Pravljično mesto in Praznični knjižni sejem na Kongresnem trgu, pred Mestno hišo pa bo želje izpolnjevala dobra vila. Med prireditvami za otroke so tudi sprevodi Dedka Mraza, zadnji bo 30. decembra.

Glasbeni program v prestolnici bo tudi letos na Novem in Pogačarjevem trgu do 30. decembra, na Kongresnem trgu pa se bo zaključil 1. januarja. V soboto bo ob 17. uri pred Mestno hišo še božični koncert mešanega pevskega zbora Pomlad.

Božična sveta maša bo tudi na Veliki planini. V Domžalah bo za otroke v Češminovem parku 24. decembra med 17. in 19. uro organizirano srečanje z božičkom, 29. decembra ob 17. uri pa z Dedkom Mrazom.

Maribor

V Mariboru bodo zadnji teden v letu mesto zaznamovali prednovoletni koncerti in silvestrovanje na prostem, praznični sejem, otroški program v Vilinski vasi ter uprizoritev velikih živih jaslic in postavitev velikega montažnega drsališča. Osrednje prizorišče prazničnega dogajanja bo Trg Leona Štuklja. Na glavnem odru bodo na prednovoletnih koncertih nastopili v sredo Bilbi in Maja Keuc, v četrtek Emkej in 6pack Čukur z Big Band Vox, v petek pa Big Foot Mama in Adam.

Ptuj

Pred novim letom bo praznično tudi na Ptuju, kjer se je že začel božično-novoletni sejem. Podobne prireditve bodo v zadnjih dneh leta tudi v Slovenski Bistrici, Lenartu, Ormožu in drugih krajih v Podravju.

Celje

V Celju je v petek odprla vrata Pravljična dežela za otroke, začel se je tudi božično-novoletni sejem, ki bo odprt do konca leta. Celjski otroci bodo druženje z Božičkom nadaljevali do 26. decembra, nato pa jim bo družbo delal dedek Mraz.

Slovenj Gradec

Delavnice, bazarji, predstave za otroke in koncerti bodo pred božičnimi prazniki in do novega leta tudi na Koroškem. V Slovenj Gradcu bo na Trgu svobode do petka božično-novoletni sejem, v petek pa bo sejem tudi na Ravnah na Koroškem.

V Slovenj Gradcu bodo med drugim 27. decembra izdelovali največjega snežaka v občini, prireditev v neposredni bližini svojih prostorov ob 13. uri organizira Mladinski kulturni center Slovenj Gradec.

V času počitnic bo mnoge otroke na Koroškem obiskal dedek Mraz. Med drugim Društvo prijateljev mladine Radlje ob Dravi v sodelovanju z občino organizira obdarovanja otrok po posameznih krajevnih skupnostih občine v času od 26. do 29. decembra.

Dolenjska

Predpraznične prireditve na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju potekajo skozi ves adventni čas, v vseh mestih, občinskih središčih in večjih krajih omenjenega območja pa so pripravili predpraznične tržnice, sejme, predstave, koncerte in prireditve za otroke. Večino predprazničnih prizorišč obiskujeta tudi Božiček ali dedek Mraz. Poleg tega v Šentjerneju prirejajo 153. blagoslov konj, podobne prireditve pa pripravljajo še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu, Kapelah in še nekaterih drugih krajih.

Pomurje

V Pomurju bodo v predbožičnem času številne prireditve, predvsem koncerti, v soboto med drugim koncert Simfoničnega orkestra Festine v lendavski gledališki in koncertni dvorani ter koncert Aeternum v soboški grajski dvorani. V Murski Soboti bo do petka božično-novoletni sejem Trgu kulture. Na božični večer bo v pokrajini več pohodov z baklami, na Razkrižju pa tudi letos tradicionalna predstava Božična noč, ki jo bodo ponovili še 7. januarja.

Nova Gorica

V Novi Gorici se je dogajanje na Zimski goriški plaži pričelo 6. decembra s prižigom lučk, prihodom Miklavža in koncertom za otroke. Tudi sicer je dogajanje, ki bo trajalo do 31. decembra, razdeljeno na popoldanski del za otroke in večerni za odrasle. Pod velikim šotorom na Bevkovem trgu bodo vsak dan vse do konca leta pripravljali različne dogodke. Med božičem in silvestrovim bodo postavili tudi ogrevan šotor na ulico pred Mestno hišo.

Koper

V Kopru bo danes na Prešernovem trgu praznični bazar z ustvarjalno delavnico, glasbo, obiskom Božička in nagradnim žrebanjem. Na osrednjem Titovem trgu pa bo vrata odprla božično-novoletna tržnica. Na različnih prizoriščih se bodo v naslednjih dneh zvrstili koncerti Samuela Lucasa, Jana Plestenjaka, Rudija Bučarja ter ansamblov Ne me jugat in Prljavo kazalište. Ne bodo manjkali niti tradicionalni koncerti pihalnih orkestrov iz Kopra in Marezig.

Piran

V piranski občini so postavili stojnice na prvomajskem trgu. Društvo prijateljev mladih pripravlja tudi predstave, tako bo 30. decembra otroke obiskal Dedek Mraz.

Portorož

Portoroški Cafe central bo danes gostil brezplačni božično-novoletni koncert komornega moškega zbora Karol Pahor Piran z gosti, jutri pa bo v Avditoriju gala božično-novoletni koncert. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili Hrvaški komorni filharmoniji pod taktirko Mladena Tarbuka.

Izola

V izolskem kulturnem domu bodo jutri s proslavo in nastopom izolskega pihalnega orkestra obeležili Dan samostojnosti in enotnosti v spomin na plebiscit leta 1990. V tednu po božiču bo v Parku Pietro Coppo vsak dan ob 17. uri potekal veseli december, 30. decembra pa bo v goste prišel Dedek Mraz. Med 27. in 30. decembrom pa bo na Ljubljanski ulici Decembrska zmrzal s prodajnim sejmom umetniških izdelkov in okraskov, ulično kuhinjo v kotlu ter številnimi zabavnimi prireditvami.

Božično-novoletne prireditve v večjih gorenjskih krajih bodo zaznamovali koncerti, sejmi in silvestrovanja na prostem, vse več občin pa iz leta v leto za svoje občane organizira tudi žive jaslice.

Bled

Na Bledu bo v soboto na terasi Kavarne Park božični sejem domače in umetnostne obrti, ob 16. uri bo pohod z baklami okrog jezera, polnočnici pa bodo občani lahko prisluhnili v cerkvi sv. Martina. V nedeljo bodo ob 16. uri na terasi Kavarne Park nastopili graščaki z blejskega gradu s plesi, mečevanjem in ognjeno predstavo. Ob isti uri se bo po Bledu s kočijo vozil tudi Božiček in sicer vse do 18. ure. Ob 17. uri pa bodo na blejskem kopališču v jezero tradicionalno potopili zvon in tako obudili legendo o potopljenem zvonu.

V petek, 30. decembra bodo okrog jezera sklenili krog prijateljstva, sicer pa bo ob jezeru moč nakupovati ob stojnicah, prisluhniti koncertom, srečati Dedka Mraza ali se sprehoditi v soju bakel. Ob 18. uri se pri tribunah začne Blejska vodna simfonija, ob 18.30 pa pri hotelu Park pozdrav graščakov s prikazom baročnih plesov.

Bohinj

Praznični časi bodo v Bohinju glasbeno obarvani, v kulturnem domu Joža Ažmana in v dvorani Danica se bodo vrstile številne skupine in ansambli. Od 25. decembra do 2. februarja 2012 si lahko obiskovalci pri Janezu Zupanu na Bohinjski Beli 144 sicer ogledajo žive jaslice.

Škofja Loka

V Škofji Loki bodo otroci božička v petek ob 18. uri pričakali Pod Homanovo lipo z Jazz je kul bendom, v dneh do Silvestrovega se bodo zvrstili številni koncerti in otroške prireditve.

Kranj

Tradicionalno bodo v Kranju v času praznikov do 31. decembra organizirali božično-novoletni sejem, kjer si bo v desetih paviljonih moč kupiti izdelke za obdarovanje in se okrepčati. V petek ob 20. uri bo na Glavnem trgu županov božični koncert Kranjčanom, na katerem bodo letos nastopili člani zasedbe Perpetuum Jazzile. V okviru programa za najmlajše bo Dedek Mraz otroke obiskal trikrat na Glavnem trgu (od 27. do 30. decembra), vsak delovni dan v decembru pa najmlajši lahko obiščejo Pravljično deželo v Mestni knjižnici Kranj.