Kot so po poročanju Hine povedali na današnji novinarski konferenci AZTN, gre za občutljivo koncentracijo, saj se nanaša na trg, namenjen oskrbi prebivalstva, Agrokor pa bi s prevzemom Mercatorja imel med 30- in 40-odstotni tržni delež na Hrvaškem.

Težava je v asimetričnosti hrvaškega trga, saj obstajata dva velika igralca in veliko manjših, ki so regionalno neenakomerno razporejeni, je dejal namestnik predsednice sveta AZTN Mladen Cerovac. AZTN trenutno ne more ukrepati, saj mora počakati na morebitno izvedbo transakcije. Agrokor je na agencijo podal predhodno prijavo koncentracije, ampak prijava ni bila celovita niti je Agrokor ne more dopolniti, dokler se stanje glede nakupa deleža Mercatorja ne razplete, je dejal Cerovac.

Vse o želenem prevzemu na enem mestu: AGROKOR NAD MERCATOR

Predstavnik AZTN je dodal, da bo moral Agrokor dokazati, da bi bili pozitivni učinki koncentracije večji od negativnih, AZTN pa bo o tem odločal, ko bo dobil vse potrebne podatke. Prodaja 52,10-odstotnega deleža Mercatorja se je zapletla v torek, saj je družba Eatons Capital s sedežem v ZDA, medtem ko so o soglasju k prodajni pogodbi odločali nadzorniki Pivovarne Laško in Nove Ljubljanske banke (NLB), objavila prevzemno namero za delnice Pivovarne Laško.

V času od objave namere do objave izida prevzemne ponudbe mora vse posle ciljne družbe, ki niso del rednega poslovanja in bi njihova izvedba lahko onemogočala ponudbo, potrditi skupščina. Nadzorniki NLB so zaradi objave namere odločanje o soglasju preložili. O soglasju niso odločali niti nadzorniki Pivovarne Laško. To naj bi storili v petek, do takrat pa bo družba skušala izboljšati svoj položaj do konzorcija prodajalcev.