"Revizijo bomo obravnavali, ko jo bomo dobili. Predvidoma januarja," je v torek za STA pojasnil predsednik nadzornega sveta največjega telekomunikacijskega operaterja v Sloveniji Tomaž Berginc.

Takrat bodo nadzorniki tudi odločali o morebitnih tožbah, po zakonu pa so tudi dolžni sklicati skupščino, ki mora to potrditi, še pravi prvi nadzornik Telekoma Slovenije, ki je v večinski državni lasti.

Hkrati zagotavlja, da nobena stvar ne bo zastarala pred končno odločitvijo delničarjev in da tudi do sedaj še ni nič zastaralo. Glede pridobivanje dokumentacije pa ni seznanjen z nobenimi težavami revizorjev.

Delničarji Telekoma Slovenije so posebno revizijo vodenja nekaterih poslov v zadnjih petih letih potrdili na marčni skupščini na zahtevo Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Paradržavna sklada Kad in Sod, ki imata skupaj v lasti petino Telekoma, sta zahtevala, da se razišče med drugim Telekomove prevzeme v Sloveniji in tujini, nakupe in prodaje nepremičnin ter tudi večja vlaganja.

Revizorji bodo med drugim ocenili, ali so bili posli ekonomsko upravičeni, transparentni in zavarovani ter kako vplivajo na družbo z vidika izpostavljenosti tveganjem.

Revizija bo zajela čas, ko sta družbo vodila tako nekdanji predsednik uprave Bojan Dremelj kot zdajšnji Ivica Kranjčević. Slednji je že marca napovedal, da bo revizija zagotovo trajala najmanj šest mesecev.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS pa je nato sredi oktobra postavila Telekomu rok, da v dveh tednih pripravi poročilo o posebni reviziji in konkretne predloge ukrepov na osnovi njenih izsledkov. A to se še vedno ni zgodilo.

Nadzorni svet družbe je sicer že julija lani zadolžil Kranjčevićevo ekipo, naj proti bivši upravi Telekoma sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti.

Kranjčević je potem marca delničarjem povedal, da so v primeru enega pravnega posla, pri katerem so ugotovili zadostno osnovo za to, že vložili eno odškodninsko tožbo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi tožili nekdanje vodilne uslužbence Telekoma. Pripravljajo pa naj bi še eno tožbo.

O čem pa bodo nadzorniki odločali na današnji seji, uradno ni znano. Morda pa bo govora med drugim o novih poslovnih priložnostih - Kranjčević je namreč pred kratkim dejal, da zaradi določenih priložnosti, ki se nakazujejo na trgu, razmišljajo o 20-odstotnem zvišanju naložb v prihodnjem letu.

Na novembrski novinarski konferenci ob predstavitvi poslovnih rezultatov so tudi omenili, da so skladno z računovodskimi standardi dolžni preverjati tudi vrednost sredstev in naložb ter posledično izvesti morebitne slabitve. Rezultati preveritev takrat še niso bili znani.