Kot je sporočil predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj Tardio, so predstavniki IMF in EU odšli iz Budimpešte. Prekinitev pogovorov je bila menda Rehnova odločitev.

"Evropska komisija je zaskrbljena zaradi namenov madžarskih oblasti za sprejetje zakonov, ki bi lahko spodkopali neodvisnost centralne banke," je pojasnil Tardio. "Nadalje obžalujemo, da zadnji osnutki zakonskih sprememb niso bili stvar posvetovanja z Evropsko centralno banko (ECB)."

Tako Evropska komisija kot IMF sta bila z madžarskimi oblastmi pripravljena o vprašanju neodvisnosti centralne banke razpravljati v okviru uradnih pogajanj o morebitnem previdnostnem posojilu, ki se bodo predvidoma začela v začetku leta. "A oblasti so presenetljivo predložile osnutek zakona parlamentu in prosile za sprejem po nujnem postopku ravno, ko sta obe inštituciji prispeli na Madžarsko na pripravljalne pogovore," ugotavlja Tardio.

Madžarska vlada je ta teden predstavila nov zakon o centralni banki, s katerim namerava združiti centralno banko in regulatorja kapitalskega trga v novem organu, katerega vodjo bi imenoval predsednik države na predlog premierja. Zakonske spremembe bi tudi omejile guvernerjeve pristojnosti pri predlaganju namestnikov, število članov monetarnega odbora centralne banke, ki bi jih imenoval parlament, pa bi se povečalo s štiri na šest.

Madžarska vlada je bila v preteklosti zelo kritična do guvernerja centralne banke Andrasa Simorja, pod vodstvom katerega je banka zviševala obrestne mere, da bi zaustavila inflacijo. Vlada si namreč želi nizkih obrestnih mer, s čimer bi spodbujala gospodarstvo. Simorja so poskusili na različne načine pripraviti do odstopa, a je vztrajal. Sedaj se je vlada odločila spremeniti ustavo.

Analitiki so ocenili, da bo to slaba popotnica za pogajanja Madžarske z IMF in EU o morebitni finančni pomoči. Predvidevanja so se uresničila, madžarski forint pa je v primerjavi z evrom takoj izgubil na vrednosti.