Z enim najtežjih položajev, v katerem se je doslej znašel Pep Guardiola, so se Katalonci suvereno spopadli. Nekako so vendarle prišli do igre kratkih podaj, pri tem pa je imela pomembno vlogo taktika. Guardiola je namreč še enkrat več zadel s postavitvijo nogometašev na igrišču. Potem ko se je Realov pritisk polegel, je zaigral z zgolj tremi branilci. Dani Alves, ki se je izkazal v drugem polčasu, je zaigral ofenzivno, Barcelona je imela več igralcev na sredini, široko postavljeno obrambo pa so sestavljali le Abidal, Pique in Puyol, ki je moral večkrat pokrivati dva igralna položaja, oba na levi strani obrambe. "V življenju moraš včasih izbirati med tem, da si pogumen ali zelo pogumen," je Pep Guardiola komentiral svojo odločitev, ki mu je pomagala do preobrata, medtem ko poguma pri Realu ni bilo zaznati, ko se je po zamujenih priložnostih znašel v zaostanku in je začel mleti katalonski stroj.

"V nogometu odločajo malenkosti in ena od njih je sreča," je trener madridskega Reala Jose Mourinho meril na drugi gol Barcelone, ki so ga Katalonci dosegli, potem ko se je žoga od nogometašev Reala odbila v gol. Za razliko od minulih dvobojev se po tekmi ni veliko govorilo o sodniku. Edini dogodek, ki je pritegnil pozornost, je bil prekršek Lionela Messija, po katerem bi bil izključen, če bi mu sodnik Fernandez Borbalan pokazal drugi rumeni karton. "Mislim, da si je Messi zaslužil izključitev, a tega ne morem trditi, preden si ne ogledam posnetka. Sodnik je bolje videl kot jaz," je dejal Mourinho. O (ne)sreči je spregovoril tudi vratar Reala Iker Casillas. "Moštvo mora znati igrati tudi, ko ima smolo. Minuli izidi nas ne morejo navdajati z optimizmom, toda moramo gledati naprej. Barcelona ne sme postati naša obsesija," je dejal kapetan belega baleta, ki je v bran vzel Cristiana Ronalda. Ta je bil osmoljenec večera. Imel je na nogi žogo za 2:0 in 2:2, izkazal pa se ni niti z izvajanjem prostih strelov. Zato je tarča kritik in posmeha, ker mu očitajo, da ni nogometaš za velike tekme. Španski radio je poročal, da so mu ob odhodu z igrišča nekateri navijači žvižgali. "Vsi moramo igrati po najboljših močeh, ne le Crsitiano Ronaldo. Smo ekipa, zato morajo biti kritike usmerjene v vse nogometaše, ne le v enega," je dejal Casillas.

Medtem ko so se Madridčani ukvarjali s smolo in Ronaldom, je nogometaše Barcelone po el clasicu čakala pot na Japonsko, kjer se bodo ta teden borili za naslov svetovnega klubskega prvaka. Katalonski mediji so jo pospremili z evforičnimi zapisi. Izpostavili so imenitno igro Andresa Inieste, ki so ga proglasili za igralca tekme, Danija Alvesa, zadetka novincev v moštvu Alexisa Sancheza in Cesca Fabregasa, kapetana Carlesa Puyola, pa tudi dejstvo, da je Lionel Messi spet zasenčil Ronalda, čeprav se Argentinec ni približal svojim najboljšim predstavam. "Pričakoval sem, da bomo imeli več težav pri pripravljanju priložnosti. Navdušen sem nad našo predstavo. Toda ne pričakujem, da bo poraz pustil večje posledice na moštvu Reala. Zagotovo se bodo pobrali in ostali naš največji tekmec," je misli strnil Guardiola in se dotaknil še napak pri podajah vratarja Victorja Valdesa: "Čeprav je storil napako, je nadaljeval podajanje. Na ta način je pokazal svojo moč."