Italijanom znova davek na prvo nepremičnino

Italijani bodo znova morali plačevati davek na prvo nepremičnino, ki ga je ukinila vlada Silvia Berlusconija, premožnejši pa bodo plačevali tudi dodatne davke na luksuzne dobrine, kot so na primer jahte. Z letom 2018 se bodo tako moški kot ženske lahko upokojevali šele pri 66 letih starosti, medtem ko je reforma prejšnje vlade predvidevala precej počasnejše zviševanje upokojitvene starosti do leta 2023. Hkrati se bo podaljšala delovna doba. Namesto s 40 leti delovne dobe se bodo Italijani lahko upokojevali šele pri 42 letih delovne dobe.

Monti se bo spopadel tudi z utajo davkov, ki po nekaterih ocenah predstavlja kar četrtino letnega bruto domačega proizvoda (BDP) Italije. Pravzaprav je boj proti utajevalcem davkov postavil kot prednostno nalogo vlade, lotil pa se jih bo s prepovedjo gotovinskih transakcij, ki presegajo 1000 evrov. Med ukrepi za znižanje proračunskega primanjkljaja si Montijeva vlada pušča odprto tudi možnost dodatnega zvišanja davka na dodano vrednost (DDV) z 21 na 23 odstotnih točk.

Sindikati napovedali stavko

Mednarodni finančni trgi so se na Montijeve ukrepe že odzvali pozitivno. Pribitki na desetletne italijanske državne obveznice so se včeraj v primerjavi z nemškimi referenčnimi obveznicami znižali na okoli 380 bazičnih točk, kar je najnižja raven od oktobra naprej. Donosi so se z ravni blizu sedem odstotkov znižali pod šest odstotkov. Pozitivno so se odzvale tudi borze. Milanska je dosegla triodstotno rast, nemška in francoska pa okoli 1,5-odstotno.

Precej manj so nad "reševanjem države" navdušeni sindikati. V dveh največjih sindikalnih združenjih v državi so že napovedali dvourno stavko za prihodnji ponedeljek. Montija obtožujejo, da je socialne partnerje povsem izključil iz pogajanj o reformah in da uvaja ukrepe, ki bodo znova prizadeli najšibkejše socialne sloje. Politična desnica, še zlasti Severna liga, ki njegove vlade ni podprla, mu očita, da o varčevanju ni "ne duha ne sluha", medtem ko bo z novimi davki krepko posegel v "prigarano" premoženje Italijanov.

Po nekaterih izračunih bo prvi varčevalni paket Montijeve tehnične vlade družino s povprečnimi letnimi prihodki v triletnem obdobju stal okoli 640 evrov, skupaj s protikriznimi ukrepi, ki jih je letos sprejela prejšnja vlada Silvia Berlusconija, pa bo varčevanje povprečno italijansko družino do leta 2014 stalo kar okoli 6400 evrov.

Od odločitev Italije odvisna usoda evra

Premier je včeraj 60-milijonsko državo skušal prepričati, da so ukrepi nujni, saj bodo sicer končali kot Grčija, od njihovih odločitev pa da je odvisna tudi prihodnost evra. "Vse oči so uprte v to dvorano," je Monti dejal poslancem, ki so včeraj začeli razpravo o paketu. Poudaril je, da se zaveda, kakšna žrtvovanja zahteva od ljudi, da pa so te "žrtve" nujne, če ne želijo že čez nekaj tednov ali dni sprejemati precej bolj drakonske ukrepe.

Konec tedna se bodo namreč sestali voditelji EU, na katerem bosta nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy predstavila ukrepe za rešitev evra. Na včerajšnjem sestanku sta se zavzela za spremembe ustanovne pogodbe Evropske unije, ki bi uvedle avtomatske sankcije za tiste države, katerih proračunski primanjkljaj bi presegal tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Dvojček Merkel-Sarkozy se zavzema, da bi novi mehanizem proračunskega upravljanja v EU potrdile vse države članice Evropske unije, če to ne bo mogoče, pa se bosta zadovoljila tudi z novo pogodbo znotraj območja evra. Odločitev o tem pričakujeta že ta konec tedna, ratifikacijo pogodbe pa do prihodnjega poletja.

barbara.hren@guest.dnevnik.si