Kot je zapisal Fitch, imajo ZDA še vedno močne gospodarske in finančne temelje, dolar in ameriške obveznice pa ostajajo glavno merilo v svetu. Ameriško gospodarstvo ostaja eno najbolj produktivnih na svetu, kar se odraža v stopnji dohodka na prebivalca, ki je občutno višja kot v drugih večjih državah z najvišjo bonitetno oceno.

Fitch ocenjuje, da bo okrevanje ameriškega gospodarstva dobilo zagon v drugi polovici prihodnjega leta in leta 2013, na dolgi rok pa naj bi rast ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP) znašala najmanj 2,25 odstotka. Bonitetna hiša ob tem opozarja, da obstaja glede potencialne gospodarske rasti občutna negotovost.

Fitch napoveduje, da bo dolg zveznega proračuna presegel 90 odstotkov BDP, obrestne mere na dolg pa bodo zalegle za več kot 20 odstotkov davčnih prihodkov do konca desetletja. Celotni javni dolg naj bi v enakem obdobju dosegel 110 odstotkov BDP. Fitch meni, da takšna raven dolga ne bo več dolgo skladna z najvišjo bonitetno oceno ZDA - kljub vsem njenim odlikam.

Znižanje obetov v negativne kaže, da zaupanje Fitcha v pravočasne fiskalne ukrepe ameriških oblasti upada, potem ko posebni odbor ameriškega kongresa v tem mesecu ni uspel doseči dogovora o znižanju proračunskega primanjkljaja v desetih letih za najmanj 1200 milijard dolarjev.

Neuspeh omenjenega odbora kaže, da morajo ameriške oblasti doseči široko soglasje o tem, kako znižati previsok proračunski primanjkljaj. Če dogovora o načrtu znižanja primanjkljaja leta 2013 ne bo in če se bodo gospodarske in fiskalne razmere še poslabšale, bo Fitch bonitetno oceno ZDA verjetno znižal. Negativni obeti kažejo, da so možnosti za znižanje ameriške bonitete v prihodnjih dveh letih malenkost višje od 50 odstotkov.

Bonitetna hiša Moody's je prejšnji teden sporočila, da je kljub neuspehu pogajanj v posebnem odboru ameriškega kongresa o znižanju proračunskega primanjkljaja v naslednjih desetih letih ohranila najvišjo bonitetno oceno ZDA. Kot so pojasnili, neuspeh ne spreminja pričakovanih fiskalnih gibanj v ZDA, a obeti za oceno vseeno ostajajo negativni.

Bonitetna hiša Standard & Poor's je avgusta znižala kreditno oceno ZDA z AAA na AA+ z možnostjo dodatnega znižanja. To je bilo prvo znižanje ocene ameriškega suverenega dolga s strani ene od treh največjih bonitetnih hiš.