Nanj se s poslovnim načrtom lahko prijavijo podjetja, ki so stara do tri leta, zmagovalni start-up pa prejme nagrado v višini 10 tisoč evrov, izobraževanje v okviru CEED TOP CLASS in kristalni kipec z laskavim nazivom Slovenski start-up 2012. Prvega podjetniškega oskarja za zagonska podjetja je 2008 dobilo podjetje Acies Bio, leto pozneje G-1, lansko leto Envit, aktualni start-up 2011 pa je podjetje DiaGenomi. O tekmovanju je spregovoril Urban Lapajne, organizacijski vodja projekta.

Katere novosti prinaša peti krog nacionalnega tekmovanja start-up podjetij Start:up Slovenija?

Na pobudo Ministrstva za gospodarstvo smo uspešno povezali tekmovanje Start:up Slovenija in produkt subvencioniranja zagona podjetij P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Sodelujoča start-up podjetja si bodo tako lahko z dobro uvrstitvijo na tekmovanju priborila do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2. Podrobnejša lestvica, način točkovanja in pogoji razpisa so na spletni strani www.startup.si.

Koliko prijav pričakujete?

Glede na odlično vzpostavljeno sodelovanje ključnih akterjev inovativnega okolja pri izvajanju tekmovanja pričakujemo zagotovo več kot sto prijav start-up podjetij. No, potihoma celo več kot dvesto.

Kateri je prvi korak, ki naj ga zagonsko podjetje naredi, da se lahko vpne v tekmovanje in do kdaj?

Končen rok za prijavo na tekmovanje je 24. februar 2012. Do takrat morajo podjetja, ki na dan prijave niso starejša od treh let, na spletni strani tekmovanja oddati elektronsko prijavnico s poslovnim načrtom in jedrnatim povzetkom. Do končnega roka za prijavo pa se bo v okviru tekmovanja dogajalo še veliko zanimivega: slovenski podjetniški "roadshow" v decembru in januarju, podjetniški forum 100% Start:up 24. januarja v Ljubljani in enodnevna usposabljanja za dodelavo poslovnega načrta in predstavitve v začetku februarja. Celoten koledar dogodkov poiščite na spletni strani tekmovanja.

Zagonskim podjetjem toplo priporočam, da se pravočasno lotijo priprave poslovnega načrta, se pri tem posvetujejo in izkoristijo pomoč subjektov inovativnega okolja v njihovi regiji in si pomagajo z orodji, gradivi in nasveti Centra poslovnega načrtovanja (www.poslovninacrt.org). Če se start-up namerava prijaviti na razpis Slovenskega podjetniškega sklada za zagonska sredstva P2, je potrebno tudi pravočasno ustanoviti podjetje. Na razpisu P2 bodo lahko namreč prijavo oddala le podjetja, ki bodo ustanovljena najkasneje do konca leta 2011.

Do sedaj ste izbrali štiri zmagovalce Start:up Slovenija. Kateri so njihovi največji poslovni uspehi letos oziroma kaj potrjuje, da je vaš izbor pravilen?

Ko govorimo o zmagovalcih tekmovanja in njihovih uspehih, je potrebno upoštevati, da so to še vedno izredno mlada podjetja, ki so navkljub uspehom še vedno v zelo ranljivi fazi. Vsi zmagovalci, kot tudi večina finalistov tekmovanja, uspešno uresničujejo svoje ambiciozno zastavljene cilje. Tako podjetji G-1 in DiaGenomi, s katerima imamo tesne stike, saj svoje izkušnje z veseljem delita z udeleženci dogodkov tekmovanja. Obe sta v izredno kratkem času uspeli razširiti svojo prodajno in partnersko mrežo v evropskem kot tudi svetovnem merilu in tako doseči mednarodni preboj. Prav internacionalizacija poslovanja je pomemben mejnik na razvojni poti mladih podjetij zato čestitke ekipam, ki so s svojo prodornostjo, odličnimi produktni in storitvami ter neumorno vztrajnostjo dosegli takšne uspehe v tako kratkem času. Vsekakor pa čestitke gredo prav vsem, ki uspešno "ostajajo v sedlu" vsakodnevnega turbulentnega in poskočnega "start-up rodea".