Med drugim tako ministrstvo za gospodarstvo tudi po zamenjavi vlade leta 2008 ni določilo niti skrbnika pogodbe o prodaji delnic Sija, v skoraj letu dni in pol niti ministrstvo niti Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) nista izdelala poročila o izpolnjevanju zavez ruskih lastnikov, kar dve leti niso zaznali, da je prišlo do lastniške spremembe v Siju, obenem pa tudi niso poskrbeli za vpis predkupne pravice države v register pri Klirinško-depotni družbi (KDD). Ministrstvo za gospodarstvo in AUKN zdaj odgovornost za upravljanje Sija, v katerem je država ohranila četrtinski lastniški delež, prelagata drug na drugega.

AUKN ignoriral poziv ministrstva

Lani junija je Dilon, prek katerega so Rusi prevzeli Sij, na ministrstvo za gospodarstvo poslal končno poročilo o izpolnjevanju zavez. Po naših informacijah je računsko sodišče ugotovilo, da naj vse zaveze ne bi bile izpolnjene, Skupina Koks, kot garant Dilona, pa naj bi kršila tudi prodajno pogodbo. Ključna kršitev pogodbe je, da naj bi bila vrednost investicij za 50 milijonov evrov nižja od načrtovanih. Do kršitve pogodbenih določil naj bi prišlo tudi s prenosom večinskega lastniškega deleža Dilona iz Koksa na njegove lastnike - člane družine Zubitsky, torej zunaj skupine Koks.

Ministrstvo za gospodarstvo se na prošnjo Dilona, naj oceni izpolnjevanje pogodbenih zavez, ni odzvalo. Šele konec decembra lani je AUKN pozvalo k sodelovanju pri pripravi stališča. Vendar se v AUKN ne na ta poziv ne na ponovni poziv ministrstva v začetku leta 2011 niso odzvali.

Kot smo izvedeli, so se na ministrstvu računskemu sodišču oktobra lani izgovorili, da za preučitev izpolnjevanja pogodbenih zavez glede investicij na ministrstvu ni dovolj usposobljenih uslužbencev. Sočasno so sporočili, da bi morala AUKN odločiti o izpolnjevanju pogodbenih zavez. Toda agencija za naložbo v Sij ni skrbela nič bolj odgovorno kot ministrstvo. Tako niti ministrstvo niti agencija nista poskrbela, da bi vpis predkupne pravice države vpisali v KDD. Ali so Rusi izpolnili pogodbene zahteve, pa bo zdaj, po letu dni in pol, preučila medresorska komisija, ki je bila oblikovana konec septembra.

Kdo je skrbnik pogodbe?

V AUKN so preostali državni delež v Siju opredelili kot nestrateško naložbo, ki so jo uvrstili na seznam za prodajo državnega premoženja. A četudi se prodajna opcija, po kateri mora preostali četrtinski delež Republike Slovenije odkupiti Dilon, izteče že aprila prihodnje leto, na agenciji še vedno nimajo niti cenitve državnega deleža. "Še pred zaključkom letošnjega leta bomo začeli postopke za prodajo preostalega deleža v Siju," napovedujejo na AUKN. Ne glede na vse pomanjkljivosti so prepričani, da naložbo v Siju v okviru zakonskih možnosti upravljajo strokovno in v skladu z interesi države, saj šele od oktobra lahko sprožajo postopke za prodajo državnih deležev v podjetjih.

Še vedno pa ni znano, kdo je po prenosu upravljanja državne naložbe na agencijo skrbnik pogodbe o prodaji Sija - AUKN ali ministrstvo za gospodarstvo. V AUKN so zatrdili, da je to še vedno ministrstvo za gospodarstvo, na ministrstvu pa so na vprašanje, kdo nadzira izvajanje kupoprodajne pogodbe, s prstom pokazali na agencijo.

Ugotovitve računskega sodišča, da država ni primerno poskrbela za svoje interese v Siju, bodo javnosti predstavljen v prihodnjih tednih. Spomnimo, da smo v Dnevniku pred dnevi razkrili, da so državni revizorji ugotovili, da bi lahko država iztržila kupnino, višjo od 105 milijonov evrov, če bi komisija za prodajo Sija postopek vodila bolj učinkovito. Podjetju Dilon, prek katerega je bil izpeljan prevzem, je komisija v postopku pogajanj oprostila številne prej predvidene zaveze. Med drugim Rusom ni bilo treba v Sij vložiti nobenih dodatnih sredstev za investicije. Čeprav osnutek pogodbe tega ni dovoljeval, so Rusi lahko za najetje posojila, s katerim so večinoma financirali prevzem, zastavili delnice Sija.

V sanacijo Slovenskih železarn, ki so leta 2005 spremenile ime v Sij, pomembnega dela slovenske težke industrije, je država od leta 1992 do 2001 vložila astronomskih 359 milijonov evrov.

vesna.vukovic@dnevnik.si

sebastjan.morozov@dnevnik.si