Omenjena letna rast hrvaškega BDP je razočarala analitike. Glede na anketo hrvaške tiskovne agencije Hina je namreč osem makroekonomistov v povprečju napovedovalo, da bo rast hrvaškega gospodarstva med julijem in septembrom dosegla 1,2 odstotka.

Analitiki sicer rast pripisujejo dobri turistični sezoni, ki je pozitivno vplivala tudi na rezultate v trgovini na drobno.

Hrvaška je rast gospodarstva na letni ravni zabeležila tudi v drugem trimesečju. Tedaj se je BDP v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 0,8 odstotka. V prvem četrtletju pa se je obseg BDP glede na enako obdobje leto pred tem zmanjšal, in sicer za 0,8 odstotka. Lansko leto je Hrvaška sklenila z 1,2-odstotnim padcem, leto 2009 pa s šestodstotnim padcem BDP.

Za zadnje četrtletje na Hrvaškem pričakujejo upočasnitev gospodarske rasti, in sicer zlasti zato, ker območju evra, ki ga pretresa dolžniška kriza, grozi nova recesija. Evrske države za Hrvate predstavljajo najpomembnejše izvozno tržišče.

Za letošnje leto je že omenjenih osem makroekonomistov sprva pričakovalo gospodarsko rast v višini 1,1 odstotka, po novem pa ocenjujejo, da se bo rast hrvaškega BDP ustavila pri 0,4 odstotka.

Napoved so za Hrvaško znižale tudi nekatere druge institucije. Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je pred kratkim sporočila, da se bo hrvaški BDP po njeni oceni letos okrepil za 0,5 odstotka (še julija je menila, da se bo za 1,1 odstotka).

Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je državi v jesenski napovedi za tekoče leto pripisal 0,8-odstotno rast BDP (v spomladanski napovedi 1,3-odstotno rast BDP).

Napoved je znižala tudi Evropska komisija, in sicer z 1,1 na 0,6 odstotka BDP.