Skupne obveznice po njenih ocenah niso nujne za rešitev evrske krize. Podobno mnenje pa ima očitno tudi novi italijanski premier Mario Monti, ki je po srečanju dejal, da bi skupne obveznice k razreševanju krize pripomogle le ob prvotni uvedbi fiskalne unije. Včerajšnji minivrh trojke v Strasbourgu je, vsaj za javnost, tako minil v trepljanju po ramenih in že v mnogokrat slišanih zagotovilih, da je cilj voditeljev največjih evrskih gospodarstev povrniti skrhano zaupanje vlagateljev v evro.

Merklova vztraja pri oceni, da je to mogoče doseči s tesnejšo integracijo oziroma tesnejšim usklajevanjem fiskalnih politik držav in strožjim nadzorom nad javnimi financami držav. Za to bodo potrebne spremembe temeljne pogodbe EU, ki naj bi bile znane že v kratkem, vendar, tako Merklova, ne bodo vključevale sprememb mandata ECB.

A po mnenju mnogih analitikov je zdaj le še ECB tista, ki lahko povrne zaupanje v skupno evropsko valuto. Da so včerajšnje srečanje trojice ocenili kot razočaranje, zato ni presenetljivo. Voditelji so napovedali tesnejše usklajevanje ekonomskih politik držav članic, kar bo prineslo rezultate šele na dolgi rok, medtem ko trgi pričakujejo kratkoročne rešitve, je bilo mogoče slišati.

Medtem kriza znova kaže zobe. Nemški centralni banki je v sredo uspelo prodati komaj dobro polovico desetletnih obveznic, italijanske dolgoročne obveznice še naprej dosegajo več kot sedemodstotne donose, rekorde pa podirajo tudi francoske obveznice, pri čemer Franciji še vedno grozi znižanje bonitetne ocene.

Monti je včeraj Sarkozyju in Merklovi predstavljal načrtovane reforme Italije, od pokojninske reforme do uvedbe davka na stanovanjske nepremičnine, in zagotovil, da cilj uravnoteženja proračuna v letu 2013 ostaja nespremenjen. Od francoskega kolega je slišal, da ima vso podporo Francije in Nemčije ter da bosta z veseljem odpotovala v Rim, kjer bodo nadaljevali iskanje rešitev za evrsko območje.

Z včerajšnjim nemško-francosko-italijanskim vrhom Italijani upajo, da bo iskanje rešitev evrske krize po novem potekalo v širšem okviru. Intenzivna dvostranska srečanja Merkel-Sarkozy so še posebno šla v nos bivšemu italijanskemu zunanjemu ministri Francu Frattiniju. Kakor koli že, Monti je včeraj vse skupaj posul s pepelom. Merklovo in Sarkozyja je opomnil, da sta prav Nemčija in Francija leta 2003, ob pomoči Italije, ki je v ključnem trenutku predsedovala Ecofinu, s kršenjem maastrichtskih pravil v veliki meri načeli zaupanje v pakt stabilnosti.