Ameriška komisija za mednarodno trgovino je odločila, da Apple ne krši patentnih pravic kalifornijskega S3 Graphics, na osnovi katerih si je HTC prizadeval za omejitev prodaje nekaterih Applovih osebnih in tabličnih računalnikov ter pametnih telefonov. HTC je namreč z nakupom S3 Graphics za 300 milijonov dolarjev (222 milijonov evrov) načrtoval pridobitev 235 patentov, večinoma s področja grafične tehnologije, smotrnost nakupa pa je sedaj postavljena pod vprašaj.

Odločitev za Apple predstavlja zmago v bitki, a še zdaleč ne v vojni, v katero se vse bolj zapletajo velikani na trgu pametnih telefonov. Pri tem prednjači prav Apple, ki konkurente, kot so HTC, Samsung, Google, Motorola in Nokia, obtožuje takšnih in drugačnih kršitev. Slednji pa mu pri tem ne ostajajo dolžni, kar je razumljivo, saj bo omenjeni trg po ocenah analitikov letos dosegel že vrednost okoli 153 milijard evrov.

HTC je sicer na odločitev komisije že napovedal pritožbo in dejal, da bo primer predstavil tudi sodišču, ki se specializira za patentno pravo.