Toda težava DB je šibka kapitalizacija banke, ki je konec letošnjega tretjega četrtletja znašala le 51,9 milijarde evrov. Količnik finančnega vzvoda (sredstva, deljena s kapitalom) tako znaša skoraj 44 in se je na četrtletni ravni močno povečal, saj je konec drugega četrtletja znašal 36.

Obe vrednosti pa sta celo po zdajšnjih standardih precej visoki, saj prav finančni vzvod predstavlja enega izmed pomembnejših indikatorjev kapitalske moči banke. Bolje se banka sicer odreže glede kapitalske ustreznosti, kjer dosega 13,8-odstotni količnik temeljnega kapitala (Tier 1) in 10,1-odstotni količnik najkakovostnejšega temeljnega kapitala (Core Tier 1).

Kljub temu pa z globalnega vidika te številke niso tako impresivne. Ameriški banki JPMorgan Chase in celo Bank of America, katere šibko finančno stanje povzroča resne skrbi ameriškim oblastem, imata namreč za okoli četrtino manj bilančnih sredstev, toda še enkrat toliko kapitala kot Deutsche Bank.

Je državni dolg res še vedno netvegan?

Tudi pri doseganju boljše kapitalizacije pa bi Deutsche Bank utegnila imeti težave. Banka je imela konec septembra za 337,6 milijarde evrov tveganju prilagojenih sredstev, toda pri tem se poraja dvom, kaj v sedanjem visoko nepredvidljivem evropskem okolju sploh še predstavlja nizko tvegano naložbo. Po vsej verjetnosti ima DB sicer res večino netveganih naložb v obliki nemških državnih obveznic, toda nekaj obveznic je zelo verjetno tudi francoskih, italijanskih in španskih, ki pa niso več tako netvegane, kot so bile še do nedavnega.

Ob tem ni zanemarljivo, da naj bi bila količina tveganju prilagojenih sredstev v evropskih bankah še enkrat višja kot v ameriških. V Nemčiji povprečni količnik tveganju prilagojenih sredstev glede na bilančno vsoto znaša 35 odstotkov, v Veliki Britaniji 32, v Franciji in državah Beneluksa 31, v Španiji pa kar 52 odstotkov.

Od kod grozi večja grožnja?

Kljub temu pa še večje tveganje Deutsche Bank grozi prav iz ZDA. Tam je bila banka namreč v času napihovanja nepremičninskega balona močno vpletena v izdajanje in prodajo hipotekarnih vrednostnih papirjev in naj bi bila ena izmed štirih največjih skrbnikov hipotekarnih poslov.

Posledično se torej postavlja vprašanje, na kakšen način namerava Deutsche Bank zagotoviti zadovoljivo finančno trdnost. Še bolj pomembno pa je vprašanje, ali ta bančni velikan predstavlja grožnjo celo svetovni finančni stabilnosti in v kateri smeri bodo morebitne težave potovale, iz Evrope v ZDA ali obratno.