V začetku leta 2010 je bilo med prebivalci Slovenije 12,4 odstotka takih, ki so se rodili v tujini, so sporočili s Statističnega urada RS. Delež prebivalstva Slovenije, ki je bilo rojeno v tujini, se je od začetka leta 2005 povečal za 1,5 odstotne točke. Med prebivalci Slovenije, ki so bili rojeni v tujini, jih je 1. januarja lani imelo 69 odstotkov slovensko državljanstvo; med temi so bili najštevilnejši tisti, ki so se rodili v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

Delež oseb, rojenih v tujini, se povečuje tudi med delovno aktivnim prebivalstvom Slovenije. V začetku leta 2010 je bilo med delovno aktivnim prebivalstvom Slovenije 15,1 odstotka oseb, ki so bile rojene v tujini. Največ delovno aktivnih prebivalcev Slovenije med tistimi, ki so se v Slovenijo priselili, je bilo rojenih v Bosni in Hercegovini.

Največ delovno aktivnih prebivalcev, rojenih v Sloveniji, je bilo zaposlenih v predelovalnih dejavnostih (23,5 odstotka), na drugem mestu po deležu zaposlenih je bila dejavnost trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil. Največ v tujini rojenih delovno aktivnih prebivalcev, je bilo zaposlenih v gradbeništvu, največ v tujini rojenih delovno aktivnih prebivalk pa v predelovalnih dejavnostih.

Priseljevanje v Slovenijo se je nadaljevalo tudi v letu 2010, vendar se je lani v državo priselilo manj tujih državljanov kot v letu 2009. Manjše je bilo tako število tistih, ki so se v Slovenijo priselili zaradi zaposlitve, kot tudi število tistih, ki so se v državo priselili s kakšnim drugim namenom.

Tako se je v Slovenijo lani priselilo 15.416 prebivalcev; med njimi je bilo 12.705 tujih državljanov in 2711 državljanov Slovenije. Med tujimi državljani so bili najštevilnejši še vedno tisti, ki so se priselili z namenom, da bi se zaposlili (bilo jih je nekaj več kot 65 odstotkov). Drugo največjo skupino so sestavljali tisti, ki so se priselili v Slovenijo, da bi se pridružili družini (23,4 odstotka).

Od 12.705 tujcev, ki so se v letu 2010 priselili v Slovenijo, jih je še v istem letu zaposlitev našlo 6663. Podobno kot v prejšnjih letih se je največ tujcev, ki so se v Slovenijo priselili v letu 2010, zaposlilo v gradbeništvu (43,8 odstotka) in v predelovalnih dejavnostih, so še zapisali v statističnem uradu.