V Žalcu bodo v sklopu prireditve pripravili tudi Semenj idej, na katerem bodo splošne knjižnice iz vse Slovenije predstavljale bibliopedagoške dejavnosti za vse ciljne skupine. Z njim želijo, kot so zapisali v sporočilu za javnost, širiti strokovno znanje, dobre prakse in ideje, saj je znanje vrednota, dragocen nematerialni vir, ki ga potrebuje slehernik za družbeni in osebni uspeh.

Kot so še zapisali, so ponosni, da slovenske splošne knjižnice tudi v teh težkih časih ostajajo priljubljen in najbolj demokratičen prostor za pridobivanje znanj, za druženje, za kulturne užitke in socialno vključenost. Knjižnica bo ostala prostor, kjer se družimo, učimo in rastemo. Ponosni so tudi, da knjižnica ostaja eden redkih prostorov, ki ljudi ne ločuje po njihovem premoženju, spolu, veri, politični pripadnosti, nacionalni ali kateri koli drugi opredelitvi.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki so svojo mrežo razširile na 265 krajevnih knjižnic in izposojevališč. V letu 2010 so knjižnice svoje zbirke povečale za 553.747 enot gradiva, ki si ga je izposojalo 504.354 članov. Torej je vsak četrti prebivalec Slovenije član knjižnice, vsak član pa si je v enem letu izposodil 47 enot knjižničnega gradiva.