Konstruktor Invest je avgusta predlagal svojim upnikom, da jim bo v štirih letih po sprejetju prisilne poravnave poplačal polovico njihovih navadnih terjatev v skupni višini nekaj več kot 20 milijonov evrov. Znesek vseh terjatev presega 37 milijonov evrov. Vodstvo podjetja je zatrjevalo, da bo v prihodnjih letih dokončalo večino gradbenih projektov, ki jih ima v lasti.

Prisilni upravitelj Zorec pa ugotavlja, da bo letošnja izguba družbe presegla 18 milijonov evrov, negativno poslovanje pa naj bi se nadaljevalo tudi v letih 2012 in 2013. Načrt prestrukturiranja predvideva, da bo konec leta 2013 vrednost premoženja podjetja za več kot štiri milijone evrov manjša od njegovih obveznosti, izgube s prenesenimi izgubami pa bodo dosegle polovico osnovnega kapitala in jih ne bo mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Zorec je izpostavil tudi dejstvo, da je 7. novembra šel v stečaj Konstruktor VGR, ki je 100-odstotni lastnik Konstruktorja Investa: "To bo zagotovo negativno vplivalo na nadaljnje poslovanje insolventnega dolžnika". Konstruktor Invest v minulih tednih ni zmogel reprogramirati z ločitvenimi pravicami zavarovanih bančnih posojil NLB in Gorenjske banke v skupni vrednosti 41,4 milijona evrov, od katerih jih je v plačilo že zapadla dobra polovica, zaradi česar je mariborsko podjetje ostalo insolventno tudi po začetku prisilne poravnave.

Konec leta je imel Konstruktor Invest za kar 73 milijona evrov obveznosti do virov sredstev, od tega 47,5 milijona evrov bančnih posojil, od katerih jih je 41,6 milijona evrov zapadlo v prvi polovici letošnjega leta. Več kot 58 milijonov evrov ima Konstruktor Invest vezanih v nepremičninah.

"Odločitev upravitelja je žalostna," je prepričan Samo Majcenovič, bivši direktor Konstruktorja VGR in Konstruktorja Investa. V slednji družbi je direktorski položaj že zasedel Matjaž Polenčič, stečajni upravitelj Konstruktorja VGR. "Zahteva za stečaj je absolutno napad bank, ki so nekoč s posojili financirale Konstruktorjeve projekte, potem pa posojil niso želele reprogramirati." Prepričan je, da njegov naslednik ne bo poskušal preprečiti stečaja, "saj se Polenčič že vseskozi zavzema za zaprtje družbe".

tomaz.klipsteter@dnevnik.si