V torek zvečer sta v meglenih Stožicah to potrdila po tehničnem znanju najboljši igralec sedanje generacije Valter Birsa, ki je spomnil na predstave na svetovnem prvenstvu, in neustrašni Rene Krhin, ki je nakazal, da je rešitev za naslednje desetletje za mesto defenzivnega vezista, kjer je imela Slovenija zaradi odsotnosti izkušenih Roberta Korena (celo v najslabših izvedbah je bil boljši od Darijana Matića) in Aleksandra Radosavljevića največ težav. Stojanović je tudi po tekmi ostal neomajen v zahtevi, da bosta nogometaša, ki sta v drugem polčasu proti ZDA najbolj poživila slovensko igro, v začetni enajsterici le, če bosta igrala v svojih klubih v Italiji. Če Krhin ne bi bil izjemno talentiran in delaven, ga sloviti trener Jose Mourinho ne bi imel v šampionski zasedbi Interja, kjer je sicer dobil malo priložnosti za igro. Podobno se mu godi v Bologni, kjer je dodatna težava, da se klub bori za obstanek, zato trenerji ne zaupajo mladim igralcem.

Stojanović je reprezentanco tokrat, tudi po sili razmer, sestavil po okusu navijačev, in sicer brez najbolj kritiziranih Korena, Radosavljevića in Novakovića. Po sestankih z njimi na štiri oči bo znana njihova prihodnost v reprezentanci A. Ker so kraji njihovih klubov blizu Slovenije, bi bilo verjetno bolje, če bi jih obiskal in se pogovoril takoj po imenovanju, da ne bi prišlo do komunikacijskih šumov. Koren je zanikal selektorjevo obrazložitev na tiskovni konferenci, da ga tokrat ni na seznamu zaradi družinskih težav. Novagol je kljub statusu zvezdnika sam nakazal možnost, da je pripravljen sesti na rezervno klop in vskočiti po potrebi. Prvi golgeter je postal Tim Matavž, ki se dobro dopolnjuje z Zlatanom Ljubijankićem, vendar mora imeti selektor na klopi rešitev za primer poškodbe ali kartonov z enakim tipom napadalca, ki ga pooseblja prav Novaković, za nameček koristen tudi zaradi nasvetov mlajšim igralcem.

Stojanoviću v reprezentanci ni treba delati revolucije, na kar je nakazovala začetna enajsterica, ampak je dovolj že evolucija, ki bo prinesla napadalno, kombinatorno, kolektivno in agresivno igro, kakršno so gledalci videli v drugem polčasu. Podelitev kapetanskega traku Samirju Handanoviću je z vidika njegove zmagovalne miselnosti in avtoritete v ekipi logična izbira. Pojavi se praktičen problem, ker vratar zaradi oddaljenosti ne more kot kapetan vplivati na odločitve pri sodnikih, saj je vedno nevarnost, če bo sprintal proti kraju spornega dogodka ali sodniku, da bo kaznovan z rumenim kartonom.

Stojanović je po Srečku Katancu (poraz proti Madžarski z 1:2) drugi selektor v zgodovini Slovenije, ki je svoje delo začel s porazom, iz katerega se bo lahko naučil marsikaj. Že na prvi tekmi je bilo opazno, da je na treningih veliko pozornosti posvetil prekinitvam, pri katerih je bil napredek opazen le v napadu, v obrambi pa je bilo celo več lukenj kot v preteklosti. Za razliko od predhodnikov je imel 41-letni Ljubljančan že za prvo akcijo na razpolago sedem treningov. Do začetka kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2014 je še kar deset mesecev, zato bo imel na voljo verjetno najmanj štiri pripravljalne tekme (februarja bi s Slovenijo želela igrati Škotska), da skroji model igre ter zasedbo na igralskem in strokovnem področju (njegov izbor sta za zdaj trener Toni Usnik in fizioterapevt Blažo Marojević) po svojih zamislih, za katere pa ni nujno, da bodo naletele na odobravanje v javnosti. Merilo uspešnosti so izključno rezultati. Bojan Prašnikar je bil leta 2004 zamenjan po treh zaporednih porazih na prijateljskih tekmah, čeprav je Slovenijo pripeljal v dodatne kvalifikacije.

Novi selektor je bil prvi in edini izbor predsednika Nogometna zveze Slovenije (NZS) Aleksandra Čeferina, ki ga je soglasno potrdil izvršni odbor, potem ko je bilo kar nekaj zagate s tehnologijo zamenjave, ker je Matjaž Kek za konec kvalifikacij premagal Srbijo. Kakšni sta pogajalska moč in diplomatska spretnost sedanje vodstvene strukture NZS v mednarodni areni, bo v marsičem razkrito že 22. novembra, ko bo v Zürichu sestanek delegacij reprezentanc kvalifikacijske skupine za svetovno prvenstvo (Norveška, Švica, Albanija, Islandija, Ciper, Slovenija), na kateri bodo določili razpored tekem. Če bo Slovenija na prvi tekmi gostovala, pomeni, da so bili preigrani.