Analitiki napovedujejo recesijo, Cameron krivi EU

V zadnjem četrtletju 2011 in prvem četrtletju 2012 naj bi območje evra zabeležilo 0,25-odstotno krčenje BDP, opozarja več analitskih hiš. Pri tem naj bi trendi nakazovali zlasti na velik padec italijanskega gospodarstva, kombinacija šibkejšega svetovnega povpraševanja, varčevalnih ukrepov in tržne negotovosti pa bo najverjetneje povzročila krčenje tudi v Nemčiji in Franciji. Britanski premier David Cameron je ob teh novicah izrazil kritiko do "nesmiselnih" evropskih pravil in regulacij, ki naj bi zavirale gospodarsko rast, ter skepso do "velikih načrtov in utopičnih vizij EU".

Ameriška trgovina na drobno spet zrasla

Obseg trgovine na drobno se je v ZDA oktobra na mesečni ravni povečal za 0,5 odstotka, razlog za rast prodaje pa je bilo krepko povpraševanje po elektroniki in gospodinjskih aparatih, avtomobilih, strojni opremi in živilih. Slabše so se medtem odrezale veleblagovnice in trgovine z oblačili. Že peta zaporedna mesečna krepitev trgovine na drobno kaže na solidno rast ameriškega gospodarstva ob začetku zadnjega četrtletja, obseg trgovine pa je zrasel tudi na letni ravni, in sicer za 7,2 odstotka.

IMF opozarja na ranljivost kitajskega finančnega sistema

Kitajski finančni sistem je zaradi slabih posojil, rasti zasebnega kreditiranja in padca cen lastnine v zelo ranljivem položaju, opozarja Mednarodni denarni sklad (IMF). Pri tem IMF izpostavlja še preveliko vključenost države v poslovanje bank in vlado poziva, naj sprosti nadzor nad juanom ter centralni banki omogoči več svobode pri odločitvah. Kitajska sicer ni zavezana k upoštevanju predlaganih reform, saj je sama pristala na ocenjevanje finančnega sistema enkrat na pet let, kljub temu pa je centralna banka ocene označila kot objektivne in pozitivne.

Avstrija korak bliže uravnoteženemu proračunu

Avstrijska vlada je potrdila predlog zakona, v skladu s katerim bi v ustavo vključili zlato pravilo uravnoteženega proračuna, s čimer želijo ohraniti najvišjo bonitetno oceno AAA. Z letom 2017 bo tako javnofinančni primanjkljaj na državni ravni lahko znašal največ 0,35 odstotka BDP, zvezne dežele in občine pa bodo morale imeti izravnano bilanco. Javni dolg, ki trenutno znaša 74,6 odstotka BDP, naj bi se do leta 2021 znižal pod 60 odstotkov, kolikor za zgornjo mejo določa pakt o stabilnosti in rasti, ta vrednost pa sicer ne bo eksplicitno ustavno določena.

PSA Peugeot Citroen v Franciji odpušča 4000 zaposlenih

Francoski avtomobilski proizvajalec PSA Peugeot Citroen bo v prihodnjem letu ukinil vsaj 4000 od skupno 100.000 delovnih mest v Franciji. Od teh naj bi okoli 1000 zaposlenih odpustili v proizvodnji, 500 v raziskavah in razvoju ter 400 v drugih delih podjetja. Med 2200 in 2500 delovnih mest pa naj bi ukinili pri zunanjih partnerjih, od tega okoli 1600 na področju raziskav in razvoja. Gre za odpuščanja v okviru 800 milijonov evrov vrednega varčevalnega programa, ki ga je proizvajalec napovedal oktobra in sledi tistemu iz leta 2009, s katerim naj bi prihranili 3,9 milijarde evrov.

Dunajska zavarovalnica z 10-odstotno rastjo dobička

Avstrijska zavarovalniška skupina Vienna Insurance Group je v prvih devetih mesecih letošnjega leta precej povečala prihodke in dobiček, zlasti na račun življenjskih in premoženjskih zavarovanj. Znesek zavarovalniških premij na ravni skupine se je tako v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za štiri odstotke, na 6,8 milijarde evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa je zrasel za 9,6 odstotka, na 414,1 milijona evrov. Z namenom nadaljnje strategije razvoja je skupina letos vstopila tudi na bosanski trg in okrepila prisotnost v Albaniji, s čimer je dopolnila tržni in zavarovalniški portfelj.

Pripravil Jernej Ogrin