Poraz proti Galatasarayu v Stožicah bo treba nadoknaditi na enem izmed gostovanj. Kako vidite možnosti Olimpije proti Unicsu v Kazanu?

Zavedamo se, da nas čaka izredno težka tekma. Kazan ima veliko izkušenih in dobrih igralcev. Pomembno bo, da bomo igrali z visoko koncentracijo vseh 40 minut. Če želimo upati na uspeh, potem bo potrebna čvrsta in trda obramba, borbenost ter potrpežljivost v napadu, kajti Kazan je ekipa, ki vsako napako kaznuje s protinapadom. Izstopata Henry Domercant in Kelly McCarty, ki imata za seboj ogromno težkih tekem. Nevarni so tudi Samojlenko, Veremeenko in Savrašenko, ki niso znani, a sem jih osebno, ko sem deloval v Rusiji, dobro spoznal. Puščajo dober pečat in dajejo moštvu gotovost. Tudi trener Pašutin goji enostavno košarko, ki je maksimalno prilagojena individualnim kakovostim posameznikov, zato bodo odločale malenkosti in osnove v obrambi.

Koliko je bila zmaga proti Krki pomembna za samozavest moštva?

Vsaka zmaga je izredno pomembna za samozavest. Tekma s Krko je bila težka in nam je vzela veliko energije. Novo mesto je vedno naporen teren za Olimpijo. Upam, da nam bo uspeh dal dodatno energijo, da lahko odigramo dobro tudi v Kazanu.

Čez približno 48 ur po tekmi z Unicsom pa vas že čaka gostovanje v Tel Avivu pri Maccabiju v osmem krogu lige ABA.

Časa za regeneracijo bo bolj malo. V Kazan in Tel Aviv bomo potovali ponoči, tako da bomo poskušali spati podnevi in si proti večeru nabrati dovolj moči za tekmi. Tudi časovna razlika bo naredila svoje.

Že od začetka sezone ponavljate, da se igralci težko prilagodijo na nova pravila sojenja. Proti Krki sta zaradi petih osebnih napak malo igrala izkušeni Varda in Green. Nekega velika napredka na tem področju torej ni?

Na začetku smo trenirali obrambo brez uporabe rok in prejemali ogromno število košev. Nato sem poskušal zbrisati ta način igre, a nisem bil zadovoljen, da obramba zaradi tega ni bila dovolj agresivna. Zdaj poskušamo spet igrati bolj agresivno, vendar pa se pojavlja preveliko število osebnih napak, ponavadi pri ključnih igralcih. Upam, da bo sledila tretja faza - igrati čisto in hkrati dovolj agresivno, da nasprotniku v napadu kar se da najbolje zagrenimo življenje.

Zaradi težav z osebnimi napakami Varde se vam podre koncept igre pod košem in se zatekate k metom od daleč. Proti Krki se je izšlo, proti Galatasarayu pa ne. Kako to popraviti?

Košarka v evroligi je taka, da veliko igre po globini ni več, saj primanjkuje izredno kakovostnih centrov. So recimo izjeme, kot je Partizan, ki ima Pekovića, pa Maccabi s Schortsanitisom. Galatasaray ima izredno gibljive centre, tako da igre pod košem skoraj ni. Kakovostne igre pod obema obročema, ki bi odločala tekme, tako v evroligi ni več. Je pa to izredno pomemben element, a se moštva naslanjajo na "pick and roll" in "pick and pop". Imajo gibljive centre, ki so hitri in veliko tečejo ter s tem odprejo raketo za prodore branilcev. Zavedamo se, da je Varda igralec, ki nam daje garancijo v igri po globini. Ko njega ni na parketu, moramo igrati drugačen sistem. Če igra nasprotnik ozko obrambo in dobro pazi na raketo ter pod košem podvaja, potem je pomemben met od daleč. Poskušamo razviti sistem, da bomo nevarni tako za tri točke kot po globini, s prodori in "pick and rollom".