Urad občuten upad BDP na letni ravni pripisuje upočasnjeni rasti izvoza in precej bolj skromnemu obsegu investicij. Po ugotovitvah statistikov se je močno zmanjšal tudi obseg potrošnje gospodinjstev, poročajo tuje tiskovne agencije. Sicer pa se je portugalsko gospodarstvo med julijem in septembrom skrčilo že tretje četrtletje zapored. V drugem trimesečju se je portugalski BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,1 odstotka, na letni ravni pa za en odstotek.

Potem ko je Lizbona lansko leto sklenila z 1,4-odstotno gospodarsko rastjo, bo letos po oceni domače vlade zabeležila 1,8-odstotno krčenje BDP, po napovedi Evropske komisije pa se bo obseg portugalskega BDP zmanjšal za 1,9 odstotka. Po oceni Bruslja bo Lizbona krčenje gospodarstva, in sicer triodstotno, beležila tudi prihodnje leto, gospodarsko rast pa naj bi država znova zabeležila leta 2013. Tedaj naj bi rast portugalskega BDP dosegla 1,1 odstotka.

Portugalska se je sicer letos znašla na robu bankrota in je bila prisiljena zaprositi za finančno pomoč države z evrom in Mednarodni denarni sklad. S tega naslova je dobila potrjeno posojilo v višini 78 milijard evrov. V zameno za pomoč se je država zavezala k uravnoteženju proračuna; k varčevalnim ukrepom in strukturnim reformam.

Ruska rast

Rusija je v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležila 4,8-odstotno gospodarsko rast, je razvidno iz danes objavljenih preliminarnih podatkov ruskega statističnega urada. Kljub temu, da je rast ruskega BDP v primerjavi s številkami, ki jih beležijo države z evrom, zelo krepka, pa ni izpolnila vladnih pričakovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko ministrstvo za gospodarski razvoj je namreč napovedovalo, da bo ruska gospodarska rast v tretjem trimesečju 5,1-odstotna. Rusija je medtem v drugem četrtletju na letni ravni zabeležila 3,4-odstotno gospodarsko rast, za celotno letošnje leto pa vlada napoveduje 4,1-odstotno rast BDP.