Z inavguracijskim dogodkom se je uradno pričelo Kurentovanje 2012, ki bo letos potekalo pod okriljem Evropske prestolnice kulture 2012 (EPK) in bo med drugim ponudilo tudi pravo etnografsko poslastico - 1. Medcelinski EtnoFest – srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask sveta. Kurentovanje 2012 bo povezalo svetove.

Ptujčan Vlado Hvalec, sicer pobudnik in ustanovitelj etnografskega društva Korantov duh – Ptuj, je danes na svečani inavguraciji prejel naziv "plemeniti Jurij Oprossnitzer, ptujski grajski kapetan". Idejo za prinčevo ime so Ptujčani našli v zgodovini mesta, natančneje v letih 1570-1573, ko je v službi Habsburškega nadvojvode Karla II na Ptujskem gradu kot grajski kapetan služboval Jurij Oprossnitzer. Danes so na Ptuju v okviru Martinovega praznika ustoličili 13. karnevalskega princa, medtem ko že 52 let organizirano pripravljajo kurentovanje. Tradicionalno povsod po Evropi na god svetega Martina izberejo karnevalskega princa, ki prevzame oblast mesta v pustnem času. Ptuj s svojo tradicijo kurentovanja že več kot dvajset let pomaga ohranjati evropsko karnevalsko tradicijo in kulturo tudi v okviru združenja evropskih karnevalskih mest FECC.

Organizatorji Kurentovanja 2012 želijo še bolj jasno izpostaviti etnografski pomen kurentovanja, tisto, kar je pri tem prazniku pravzaprav najpomembnejše, pa tudi razlog, da danes še vedno na ta način lahko opazujemo kurenta in druge tradicionalne pustne like ter njihovo obredje. Eden od glavnih adutov Kurentovanja 2012 bo prav gotovo predstavitev tradicionalnih pustnih likov in mask sveta, ki bo na Ptuju združila okoli 18 različnih narodov sveta, med njimi bodo tudi eksotični liki iz Senegala, Avstralije, Japonske in Brazilije. Tematsko bo prihodnje kurentovanje razdeljeno na EtnoFest, ArtFest ter KarnevalFest in bo obiskovalcem ponudilo več kot 150 različnih prireditev, razstav, predavanj in koncertov, s tem pa se Kurentovanje 2012 uvršča med enega največjih posamičnih dogodkov Evropske prestolnice kulture 2012. "Kurentovanje 2012 bo kurentovanje presežkov," je povedal Branko Brumen, vodja projekta Kurentovanje in predsednik FECC Slovenija. Na Ptuju bo februarja 2012 vse v znamenju povezovanja etnografije, kulture, umetnosti, zabave in ljudi od blizu, daleč in z drugega dela sveta, zato so organizatorji Kurentovanju 2012 izbrali slogan "Povezujemo svetove".