Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Židana, Mercator kot največji slovenski trgovec potrebuje strateškega lastnika. Nekateri lastniki, ki ga ne znajo upravljati, in banke - ker so očitno slab lastnik - pa se želijo dobre slovenske družbe, ki deluje tudi na tujih trgih, znebiti, je poudaril.

Mercatorjev novi kupec mora biti takšen, da se bo njegov strateški razvoj doma in v tujini nadaljeval, slovenski kmetje pa potrebujejo stik s kupci preko slovenskih trgovskih polic, je še povedal Židan.

Glavnina udeležencev okrogle mize v Krškem je ravno tako izrazila skrb, kako bo v primeru prodaje Mercatorja delovala oskrba s hrano domačih proizvajalcev. Kot je dejal predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter poslanec SLS Franc Bogovič, prodaji Mercatorja osebno nasprotuje, predvsem pa ga moti aktualni kupec.

Bogovič se boji, da gre za določeno grožnjo slovenski živilsko-predelovalni industriji, slovenskemu kmetu in ostalim dobaviteljem v reproverigi slovenskih izdelkov, je še povedal za STA.

Po besedah predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cirila Smrkolja so v zbornici zelo zaskrbljeni, podali pa so tudi javni poziv, da se želijo seznaniti s pogoji prodaje. Ne more se odločiti, ali je prodaja dobra ali slaba, predvsem pa je pomembno, da se v okviru prodaje Mercatorja zagotovi, da slovenska hrana ostane na njegovih policah, je še menil za STA.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je za STA dejal, da je bolj kot Mercatorjeva prodaja pomemben odnos, ki ga bo ta v prihodnosti imel do slovenskih dobaviteljev in slovenske predelovalne industrije. Njegov odnos do naštetih že sedaj ni vzoren, je še opozoril.

Predsednik Trgovinske zbornice Slovenije in predstavnik podjetja Engrotuš Uroš Grešak pa je za STA povedal, da je prodaja Mercatorja izključno stvar lastnikov, ki je ne želi komentirati.