Telesno odpornost si s kančkom discipline, vztrajnosti, domiselnosti in potrpežljivosti lahko zagotovimo (pridobimo in ohranimo) kar v domači kuhinji, shrambi, kopalnici in spalnici. V kuhinji, shrambi in hladilniku dejansko najdemo skoraj vse za hitro domače zdravljenje in krepitev imunskega sistema.

Domača zdravila

Med, ki je najboljše domače zdravilo, eliksir zdravja, mladosti in vitalnosti, krepi imunski sistem. Uničuje bakterije, krepi organizem v boju proti virusom in sodi med okusne naravne zakladnice antioksidantov. Zato vsaj en mesec dva- do trikrat na dan zaužijmo žličko medu z matičnim mlečkom, cvetnim prahom in propolisom. Naštete naravne pripravke dobimo pri čebelarjih, na tržnici ali v trgovinah z medenimi proizvodi.

Podobno kot preostali agrumi tudi limona krepi imunski sistem, razbremenjuje telo in čisti oziroma razstruplja organizem. Za krepitev imunskega sistema 14-30 dni, vsak dan pol ure pred zajtrkom ali kosilom, pijmo kozarec mlačne vode, v katero zamešamo košček kvasa, žličko medu in do dve žlički jabolčnega kisa. Vsako jutro na tešče vsaj mesec dni pijemo sok ene do dveh limon (odvisno od sočnosti), zmešan z mlačno vodo in dvema žličkama medu. V litrsko steklenico nalijemo sok treh limon, dodamo žličko jodirane morske soli, dolijemo vodo in stresamo, dokler se tekočina ne speni. Vsak dan zaužijemo žličko tako pripravljene zdravilne raztopine. Lahko pa 14 dni pred kosilom pijemo mešanico iz 20 gramov kvasa, žlice medu in žlice kefirja, jogurta ali kislega mleka. Naštete sestavine dobro zmešamo in takoj popijemo; kuro izvajamo dvakrat na leto - na pragu pomladi in jeseni.

Ko je grozdje najbolj sveže, si privoščimo očiščevalno in krepčilno grozdno kuro. V ta namen 14-30 dni jejmo čim večkrat do en kilogram neškropljenega grozdja na dan, lahko pa tudi več. Grozdna kura je sicer res zelo priporočljiva in tudi zelo učinkovita, če pa hočemo hkrati tudi shujšati, moramo v tem času jesti samo grozdje. V kombinaciji z drugimi jedmi (običajnim jedilnikom) grozdje sicer res krepi, a tudi redi.

Dva tedna redno, vsak dan pijmo kozarec svežega korenčkovega soka, ki mu dodamo mleko, v razmerju 1:1. Namesto mleka lahko korenčkovemu soku dodamo (ga obogatimo) sveže stisnjen sok pomaranče oziroma grenivke ali polovice limone.

Česen proti bakterijam

Fitoterapija česen že tisočletja postavlja na piedestal. Zato vsak dan pojejte dva stroka česna, najbolje surova. Preden ju zaužijete, ju olupite, strite in nasekljajte, nato pa pustite stati vsaj 10 minut. Česen lahko jeste samostojno ali v kombinaciji z drugimi živili - kruh, solate, juhe, omake, priloge ipd. Lahko si ga privoščite tudi v obliki izvlečka ali kapsul, a je surovi najbolj priporočljiv. Česen krepi obrambno sposobnost organizma proti bakterijam, virusom in glivicam. Koristnost in zdravilna moč legendarnega česna, ki so ga poglobljeno preučevali tudi japonski znanstveniki, se odraža v bogati paleti ugodnega delovanja na človeka - vse od preprečevanja in zdravljenja prehlada oziroma različnih okužb, krepitve imunskega sistema in preprečevanja malignih sprememb v celicah do zaviranja arterioskleroze in preprečevanja infarkta, zaviranja degeneracije in mentalne čilosti.