Namen prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu je seznaniti strokovno in širšo javnost z najnovejšimi izdajami knjig svetovne knjižne produkcije s področij naravoslovja, družboslovja, humanistike in leposlovja, ki so izšle v minulem letu. Glavni fokus razstave je na strokovni literaturi, ki prinaša nova znanstvena dognanja, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl.

Začetki prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu segajo v leto 1987. Zamislila si jo je Andreja Mlinar še v časih, ko je bilo treba za nakup knjig v tujini priti do deviz. Danes je vse lažje, saj je nakupe tujih knjig mogoče opraviti s pomočjo svetovnega spleta, pa tudi evro je olajšal stvar. "Vesel sem, da imamo knjigarno Konzorcij in da imamo prireditev, kot je Frankfurt po Frankfurtu, ki nas postavlja na knjižni, znanstveni in strokovni zemljevid sveta," je dejal direktor Javne agencije za knjigo Slavko Pregl.

Kot je poudaril Pregl, je potrebno pri pripravi take razstave, kot je Frankfurt po Frankfurtu, upoštevati tudi "velikansko delo" posameznikov, ki opravijo izbor predstavljenih knjig. Po mnenju vodje knjigarne Konzorcij Staše Žunič razstavi konkurenčno prednost pred svetovnim spletom dajejo prav te izbrane vsebine.

Jubilejna izdaja prodajne razstave prinaša novost, saj so se organizatorji pri Mladinski knjigi Trgovini in knjigarni Konzorcij odločili, da letos prvič ne bodo predstavili države, ki jo je gostil knjižni sejem v Frankfurtu. Odločili so se, da bodo kot deželo v gosteh predstavili Hrvaško, ki Sloveniji ni blizu le geografsko, temveč tudi zgodovinsko in kulturno.

Na 25. Frankfurtu po Frankfurtu bodo tako predstavljeni presežki hrvaške knjižne produkcije z različnih področij. Pri izboru so organizatorjem pomagali sodelavci iz hrvaškega podjetja Mozaik knjiga Zagreb. Razstavo bodo letos po več letih 17. novembra popestrili še z literarnim večerom, na katerem bo nastopila priznana hrvaška avtorica Julijana Matanović.

Poleg hrvaških del pa bodo posebno pozornost namenili še založniški skupini Quayside, ki združuje deset založb in se ponaša predvsem s kakovostnimi izdajami priročnikov. Pri naboru več kot stotih naslovov, ki so izšli pod okriljem Quaysidea, so se organizatorji osredotočili predvsem na založbo RotoVision, ki izdaja priročnike s področja vizualnih umetnosti.

Jubilejna izdaja pa ne bo minila brez predstavitve del slovenskih avtorjev, ki so v zadnjem letu izšla v tujini. V naboru bodo tako v tuje jezike prevedena dela literatov, kot so Boris Pahor, Drago Jančar, Tomaž Šalamun in Josip Jurčič, kot strokovne knjige. Med slednjimi kar dve s podpisom Slavoja Žižka. Prav tako ne bodo umanjkala dela avtorjev, ki so v zadnjem letu prejeli ugledne literarne nagrade.

Organizatorji prodajne razstave so se odločili, da letos ne bodo natisnili kataloga knjig, ki bodo na voljo na 25. Frankfurtu po Frankfurtu. Seznam vseh knjig, ki bodo v času prodajne razstave na voljo za deset odstotkov ceneje, je na voljo na spletu. Knjige s prodajne razstave bo mogoče preko spletne strani kupiti tudi po 19. novembru, vse do konca leta.