Najnovejši tedenski podatki nakazujejo, da so cene kitajskih nepremičnin stagnirale ali upadle v večini kitajskih velemest, kot so Peking, Šanghaj, Guangzhou in Shenzen. Okoli četrtodstotni septembrski padec sledi minimalnemu avgustovskemu in predstavlja dodatne indice umirjanja cenovnih pritiskov na kitajskem nepremičninskem trgu.

Po mnenju analitikov pri investicijski banki JPMorgan je takšna korekcija šele začetek, v naslednjih mesecih pa pričakujejo še večje padce. Tako naj bi se cene v roku naslednjih 12 do 18 mesecih znižale med petimi in desetimi odstotki, v nekaterih večjih mestih pa celo do 20 odstotkov.

Kitajske oblasti si sicer že več kot dve leti prizadevajo za umiritev nepremičninskega balona, ki se je v zadnjih letih začel že nevarno napihovati. Poglavitni razlog je seveda nevzdržno visoka inflacija, ki začenja ogrožati gospodarsko rast, poleg tega pa si Peking prizadeva tudi za večjo socialno enakost umiritev socialnih nemirov.

Pok balona bi lahko imel hude posledice

Toda na drugi strani se pojavljajo skrbi, ali bo kitajskim oblastem uspelo postopoma znižati nepremičninske cene. V nasprotnem primeru namreč balon lahko nepričakovano poči, kar bi utegnilo imeti pogubne posledice za gospodarsko rast.

Po ocenah poznavalcev je namreč kar okoli 25 odstotkov kitajskega gospodarstva vezanega na nepremičninski trg in povezane panoge, kot so industrija cementa, jekla, pohištva in podobno. Prav tako imajo številni prebivalci srednjega sloja prihranke investirane prav v nepremičnine in zlom bi pomenil hud udarec njihovi kupni moči.

V takšnih razmerah pa bi bila močno upočasnjena tudi rast celotnega kitajskega gospodarstva, in ker ob zaostrovanju gospodarskih razmer v Evropi in ZDA vse večji delež svetovnega okrevanja leži na plečih Kitajske, se pojavljajo upravičene skrbi glede nepremičninskega trga v tem drugem največjem svetovnem gospodarstvu. Toda pri JPMorganu verjetnost kolapsa nepremičninskega trga v celotni državi ocenjujejo kot zelo majhno, saj "pok balona nikakor ne predstavlja cilja kitajskih oblasti."