Žirija, ki je podelila nagrado dialog, je v utemeljitvi zapisala, da oba filma pokažeta, da je medsebojno spoštovanje možno samo takrat, ko nekdo preseže lastno senco in spoštuje življenjsko pot drugih.

Film Piran - Pirano je bil na filmskem festivalu v Cottbusu prikazan izven konkurence, vendar je prejel eno izmed nagrad, za katere so tekmovali vsi celovečerni filmi, predstavljeni na festivalu. To je že drugi slovenski film, ki je prejel nagrado dialog. Prvič je leta 2007 ta čast pripadla filmu Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca, je sporočila Nerina T. Kocjančič s Slovenskega filmskega centra.

Nagrada za najboljši film festivala je letos pripadla ruski režiserki Angelini Nikonovi za film Mračni portret, socialno študijo o mladi ženski iz ruskega srednjega sloja. Posebno nagrado žirije za najboljšo režijo je prav tako prejel Rus, režiser Vladimir Kott za film Gromozeka. Slednji je prejel tudi nagrado občinstva.

To je tretja mednarodna nagrada za Vojnovičev film, ki je aprila v Parizu na prvi izdaji Filmskega festivala Jugovzhodne Evrope (SEE) pobral že nagrado za najboljšega igralca (Mustafa Nadarević) in najboljšo produkcijo (Arsmedia).