Sindikati od uprave danes pričakujejo pisno zagotovilo o izplačilu 200 evrov akontacije oktobrske plače in šestine regresa, sicer bodo začeli priprave na stavko, je po včerajšnjem srečanju in po podpisu sporazuma z glavno izvršno direktorico Gordano Višinski povedal predsednik sindikata Konfederacija 90 v Primorju Ilija Vukoje. Ocenjuje, da bi lahko ob skrbni analizi spiska 135 redno zaposlenih, ki bodo izgubili službo, kakšno mesto vendarle še obdržali. Družbo naj bi sicer morali zapustiti predvsem mlajši delavci, kar za Primorje pomeni nižje odpovedne roke in manjše odškodnine.

Kolikšne so likvidnostne možnosti Primorja in kako dolgo lahko brez svežih sredstev še preživi, nam vodstvo včeraj ni odgovorilo. Okoli 30 milijonov evrov likvidnostnega posojila za zagon gradbišč in oskrbo z materiali, ki jim ga je obljubila največja upnica NLB in z zamenjavo uprave celo pogojevala reševanje podjetja, namreč v Primorju še niso prejeli. O njem se bodo z upnicami pogovarjali šele decembra, ko jim bodo predstavili sanacijski program, ni pa mogoče napovedati, kdaj bi banke lahko odobrile sveža sredstva. Medtem zadnja vest o težavah na gradbiščih prihaja s Koroške, kjer Primorje zamuja z dokončanjem koroškega centra za ravnanje z odpadki. Dela v Šoštanju naj bi tekla nemoteno naprej, se pa sem ter tja zaradi pomanjkanja goriva ustavi katero izmed manjših gradbišč, potrjujejo v sindikatu.

Po informacijah več virov naj bi nova uprava, pri kadrovanju katere je imela ključno besedo NLB, želela prekiniti sodelovanje z mednarodno svetovalno družbo PriceWaterhouse Coopers (PWC), ki so jo v Primorju pred meseci najeli prav na zahtevo NLB. Da jih ne potrebujejo več, čeprav program prestrukturiranja še ni pripravljen, naj bi ugotovil predvsem Igor Umek, ki v ekipi Novakove skrbi za kontroling in vključevanje družb v finančno sanacijo. Predvidevamo lahko, da je razlog v različnih pogledih na koncept reševanje Primorja. Toda v Primorju so včeraj zagotovili, da že sklenjena pogodba s PWC še ni v celoti realizirana, zato nadaljujejo dogovorjene aktivnosti, sodelovanje pa bodo še razširili. Naših informacij, da naj svetovalcev že dva tedna ne bi bilo v Ajdovščino, niso želeli komentirati. Odgovarjajo, da je prva in glavna naloga novega upravnega odbora trenutno vzpostavljanje zaupanja med družbo ter različnimi deležniki - tako z lastniki, bankami, zaposlenimi, upniki kot tudi investitorji in bodočimi kupci njihovih storitev.

"Razmišljajo v pravo smer, ali bodo naše zaupanje okrepili ali izgubili, pa bo jasno v dveh mesecih," je delo nove uprave komentiral Bojan Kramar, predsednik sekretar območne organizacije ZSSS za Primorsko in Notranjsko.

natasa.ozebek@dnevnik.si