Saga Somrak: Jutranja Zarja – 1. del (The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1)

Oboževalci Sage Somrak bodo v prvem delu Jutranje Zarje prišli na svoj račun, saj bosta Bella in Edward končno pripravljena narediti še korak dalje v njuni ljubezenski zvezi. Poroka jima bo uspela kljub napadom vampirjev, begu pred zlobnimi silami in še čem. Mišičasti volkodlak Jacob se bo tako moral končno sprijazniti, da Bella ne bo nikoli (več) pristala v njegovem objemu, mladoporočenca pa se bosta morala, saj sta s poroko sprožila niz usodnih dogodkov, boriti za življenje.

Igralska zasedba bo ista kot v prejšnjih filmih, vsaj kar se glavnih junakov tiče. V vlogi Belle bomo ponovno videli Kristen Stewart, Robert Pattison bo navduševal v vlogi vampirja Edwarda, oči vseh ostalih deklet, ki pa imajo raje volkodlake, pa bodo usmerjene v Taylorja Lautnerja. V Sloveniji si boste film lahko ogledali od 17. novembra dalje.

Policist (The Guard)

Kritiki film Policist opisujejo kot lahkotno irsko komedijo, najprej pa je seveda treba poudariti, da v njej igra tudi slovenske gore list, prelestna Katarina Čas v vlogi Gabriele McBride.

Policist Gerry (Brendan Gleeson) ima nenavaden smisel za humor, nadvse rad pa se tudi prepira, kar pomeni, da mnogo težav, s katerimi se kasneje spopada, povzroči sam. Ko naleti na skrivnostno truplo, se mu pri preiskavi pridruži agent FBI Wendell (Don Cheadle), s katerim težave – ker sta vsak na svoji strani razumevanja, kaj pomeni spoštovanje zakonov – nato povzročata v paru.

Film režiserja Johna Michaela McDonagha bomo pri nas predpremierno lahko videli 9. novembra na mednarodnem filmskem festivalu Liffe, kjer bo predstavljen kot otvoritveni film, od 17. novembra pa si ga bomo lahko ogledali tudi po kinematografih širom Slovenije.

Koža, v kateri živim (Le piel que habito)

Genialni plastični kirurg Robert (zaigral ga je Antonio Banderas), ki ga preganja tragedija iz preteklosti – v prometni nesreči je zgorela njegova žena, po 12 letih testiranj in poizkusov ustvari popolno umetno kožo, ki vzdrži kakršnokoli škodo. Njegov poskusni zajček postane skrivnostna ženska, ki nevede nosi tudi ključ do njegove obsedenosti.

Pedro Almodóvar, sicer režiser osebnih življenjskih dram Zlomljeni objemi, Vrni se in Govori z njo, se je tokrat lotil trilerja s primesmi grozljivke. Prvič si bo film v Sloveniji moč ogledati 10. novembra na festivalu Liffe, teden dni kasneje pa tudi v slovenskih kinematografih.

Polnoč v Parizu (Midnight in Paris)

Woody Allen si za novo romantično komedijo ne bi mogel izbrati boljšega kraja kot je Pariz, ki kar kriči po romantiki, ljubezni in intimnosti. Pravijo mu mesto zaljubljencev. "Seveda sem pristranski do New Yorka, saj sem se tam rodil in odraščal. A če ne bi živel v njem, bi bil naslednji na mojem seznamu Pariz," je v enem od intervjujev dejal veliki ameriški režiser. "Rad snemam v Parizu in rad ga predstavljam na svoj način, saj prek filma predstavim čustva, ki jih imam do njega."

V glavnih vlogah Gila in njegove zaročenke Inez sta zaigrala simpatični Owen Wilson in čudovita Rachel McAdams, nikar pa ne gre pozabiti, da se je v filmu pojavila tudi francoska prva dama Carla Bruni. Gil in Inez se z družino in prijatelji odpravita na počitnice v francosko prestolnico, kjer Gil, nezadovoljen s kariero ne ravno uspešnega hollywoodskega scenarista, neke noči tava po ulicah. Ko vstopi v nek avto, se znajde v preteklosti, v 20. letih prejšnjega stoletja, ki jih obožuje in v katerih se odvija tudi njegov prvi roman, ki ga piše. Osrednje vprašanje filma: Bi bilo življenje, drugačno od tega, kakršnega živimo, res boljše?

Tudi ta film si bomo lahko ogledali na festivalu Liffe, prvič 11. novembra, od 24. novembra pa bo na ogled tudi v slovenskih kinematografih.

Stanje šoka

Piše se leto 1986. Kovinostrehar Peter Zmazek dobi novo družbeno stanovanje in še nagrado podjetja, v katerem je zaposlen, zaradi česar njegovo telo od same sreče, šoka in navdušenja odpove. Deset let kasneje se zbudi v psihiatrični ustanovi in novem svetu – Jugoslavija je razpadla, otroka sta odrasla, žena pa se je poročila z njegovim najboljšim prijateljem. Si bo Petru uspelo ponovno zgraditi življenje?

Mnogi se hudujejo, da je film Stanje šoka izjemno podoben komediji Zbogom, Lenin, ki jo je pred sedmimi leti posnel Wolfgang Becker. Režiser Andrej Košak je v preteklosti že priznal, da je pri obeh filmih osnovna poanta podobna, a da gre za različni tematiki. "Sam govorim o kapitalizmu, pravicah malega delavca in posledicah določenih sprememb ki so nastopile po osamosvojitvi Slovenije, pri filmu Zbogom, Lenin pa gre v bistvu za fingiranje," je še med snemanjem filma junija lani dejal za MMC.

Vsi veliki, pa tudi malo manjši jugonostalgiki si lahko film v slovenskih kinematografih ogledate vse od 10. novembra dalje.

Od 9. do 20. novembra bo v različnih krajih po Sloveniji potekal 22. ljubljanski mednarodni festival Liffe. Več o njem si preberite tukaj.